IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen напуска комисията, определяща нивото на Euribor

От групата Euribor-EBF предупредиха, че още кредитни институции може да се оттеглят от процеса по определяне на междубанковия лихвен процент

16:49 | 09.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Raiffeisen Bank Херберт Степич. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Raiffeisen Bank Херберт Степич. Снимка: Архив Ройтерс

Австрийската кредитна институция Raiffeisen Bank International AG обяви, че напуска комисията, която определя ставката на междубанковия лихвен процент Euribor, съобщи Bloomberg. Последните данни, които австрийската кредитна институция ще предаде, ще постъпят на 15 януари.

Това се случва само ден, след като групата, която определя засегнатия от скандал индекс, предупреди, че са налице рискове от оттегляне на участници.

Бизнесът с междубанковото кредитиране на Raiffeisen е станал „по-малко значим“ и за базираната във Виена банка участието в определянето му има все по-слабо значение, заяви пред Bloomberg нейната говорителка Жаклин Кай.

Базираната в Базел група Euribor-EBF, която е свързана с Европейската банкова федерация, заяви, че още участници в индекса, чрез който се определят лихвите по кредитиране за трилиони евро, може да напуснат, след като на 3 януари Rabobank Groep „повлече крак“ за годината.

Членството в привилегированата група вече носи сериозни рискове от съдебни процеси, глоби и наказания, след като регулаторни органи по целия свят провеждат разследвания за манипулиране на нивото на лихвения процент.

„Банките се питат: Искаме ли да бъдем свързвани с нещо, за което никой не смята, че може да му се има доверие на 100%?“, обяснява Кристофър Уийлър, банков анализатор в лондонския филиал на Mediobanca SpA. „Последното нещо, което те биха искали да направят, е да предизвикат безпокойство у своите клиенти. Фактът, че Raiffeisen се е оттеглила, е признак за предпазлив подход“, добави той.

Междубанковият лихвен процент в евро се съставя чрез ежедневно проучване на ставките на кредитиране на определени банки, извършвано за Euribor-EBF от Thomson Reuters Corp. Тримесечният лихвен процент днес отчете слаба промяна до 0,192%, докато само преди година ставката бе 1,276%.

Регулаторни органи разследват дали десетки кредитни институции са променяли подаваните данни за определянето на индекса, за да се възползват от промяната му в една или друга посока чрез вложения в деривативни инструменти или пък за да покажат по-стабилна картина на своите финанси.

На фона на скандала около междубанковите лихвени проценти през миналата година Европейската комисия сондира мнения за начина, по който да бъде преразгледано управлението и определянето на Euribor, Libor и други пазарни индекси. Очаква се през тази година тя да представи проекта за промяна на законодателството в това отношение, заяви Стефаан де Ринк, говорител на европейския комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние.

"Междубанковият бизнес, включително междубанковото кредитиране, се очертава като все по-малко значим проблем и с по-малко значение за банките“, твърди на свой ред Кай. „За тях има все по-малко смисъл да участват. Raiffeisen ще се съсредоточи върху бизнеса си с клиенти“, добави тя.

Директорът на Euribor-EBF Седрик Камене, който отговаря за индекса, отказа да коментира оттеглянето на Raiffeisen.

Оттеглянето на Rabobank пък дойде след отказа на втората по пазарна капитализация провинциална германска банка Bayerische Landesbank, която бе обявила, че се отказва от участие от 1 януари поради „стратегически бизнес причини“.

Най-голямата австрийска кредитна институция Erste Group Bank AG вече обяви, че ще реши дали да запази членството си в комисията, определяща нивото на Euribor, след като регулаторните органи приключат разследванията си и изяснят бъдещите изисквания към определянето на междубанковата лихва.

С пазарна капитализация от 6,4 млрд. евро Raiffeisen е третата по големина австрийска банка, сочат данни, събрани от Bloomberg. Нейният рейтинг е А2 при Moody’s и А при Standard & Poor’s и Fitch Ratings, като за всички рейтингови агенции това е 6-тата най-висока степен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още