IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

LIBOR в барели

ЕК разследва възможно манипулиране на индекси, върху които са базирани сделки за трилиони долари в търговията с петрол и петролни продукти, по подобие на LIBOR

09:09 | 23.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
LIBOR в барели

Методът се базира на идеята, че използването на обявени, проверими сделки за установяване на препоръчителна цена е по-благонадеждно, отколкото създаването на кръг от репортери, близки да трейдърите, които биха могли да се изкушат да работят в своя полза. Platts горещо защитава този метод, подчертавайки, че пренебрегва предложения, оферти и сделки, които са със сериозни отклонения от основната тенденция или са подозрителни. „Не сме усетили каквито и да било признаци, че оценките ни за цените не отразяват пазарната стойност“, се подчертава в съобщение на агенцията преди изявление, че тя ще защитава своя метод.

Подобни механизми за установяване на цените вече станаха обект на критика. През миналата година Международната организация на комисиите за ценни книжа, обединяваща финансови регулаторни органи, обяви, че възможностите за евентуални лъжливи оферти „са нещо повече от догадка“. От френската петролна компания Total, която не бе подложена на проверките от последната седмица, са заявили пред организацията, че индексните цени излизат от тенденцията на основния пазар „няколко пъти годишно“. В разследване през миналата година на Economist за сделки на базираната в Швейцария компания Gunvor изданието писа, че индексът за петрола тип „Уралс“ понякога изглежда уязвим на изкривяване.

Никой не е наясно какво ще открие настоящото разследване на ЕК, ако изобщо открие нещо. Властите ще трябва да прегледат отчетите на компаниите за сделките през посочения половин час, които са в контракт с пазарите на фючърси. Може би те ще открият сделки, използвани в оценките на Platts, които са развалени от петролните компании извън пазара. Ще им се наложи и да проверят регистрите за доставки, за да разберат кои товари наистина са преминали в други ръце, или пък сделките са били фиктивни.

Ако някой от тези номера е можел да изкриви индекса дори с няколко цента, той би могъл да осигури твърда печалба по договори, калкулирани върху неговите стойности.

Потребителите на петрол бързо изпаднаха в ярост при новината за проверките от тази седмица. Убеждението, че петролните компании ги мамят с цените, е непоклатимо. „Нашите членове ... ще бъдат неукротими, ако това, което мнозина отдавна подозират – договорки за цените – се окаже истина“, заяви Робърт Даунс от Forum of Private Business – британска асоциация за подкрепа на малкия бизнес.

На практика ако наистина е имало изкривяване на цените, тогава онези, които са ги тикали нагоре, са имали и възможност и да ги понижат, тъй като трейдърите на петрол печелят от движенията в цените, а не просто от повишаването им.

Картината е сложна и властите, отговарящи за конкуренцията в ЕС, вероятно ще имат нужда от месеци или години, преди да решат дали подозират някоя петролна компания в причастност към престъпление.

Същевременно е слабо вероятно скоро да се стигне до реформа на петролните пазари. Въпреки опасенията на Международната организация на комисиите за ценни книжа за изкривяване на цените тя се отказа да препоръча промени след ожесточено лобиране от бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още