IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойка индекси може да заменят компрометирания LIBOR

Единият ще е базиран на оферти за лихвите по банковите заеми, а другият ще е обвързан с реални транзакции, пише FT

13:32 | 13.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Двойка индекси може да заменят компрометирания LIBOR

Много вероятно е от следващата година превърналият се в скандален индекс LIBOR да бъде заменен от успоредна система, базирана на оферти за лихвите по банковите заеми и паралелно с това на индекси, свързани с транзакции.

Финансистът Мартин Уийтли,  който ръководи усилията за реформа на LIBOR, споделя пред Financial Times, че такава паралелна система ще осигури последователност за притежателите на финансови активи на стойност 350 трлн. долара, които са обвързани с LIBOR. 

Стремежът е индексът да представя все по-обективни данни. Припомняме, че регулаторният орган на Великобритания с всички усилия търси реформиране на индекса LIBOR, който отразява лихвите, по които банките предлагат заеми на лондонския междубанков пазар.

Но идеята може да предизвика конфликт с американските регулаторни органи, които призовават за „бърза“ промяна към индекс, свързан с осъществените транзакции.

Световните регулаторни власти искат промяната да стане бързо, тъй като желаят да възвърнат доверието в индексите, базирани на лихвени проценти, след разразилия се скандал за манипулирането на LIBOR от три банки. Те платиха глоби в размер на повече от 2,5 милиарда долара, като още дузина институции ги грозят глоби.

Мартин Уийтли заяви, че именно участниците на пазара, а не регулаторите трябва да вземат финалното решение как и кога да премахнат LIBOR.

Във Великобритания вече търсят нова група администратор на LIBOR, която да може да борави с лихвени проценти на база оценки, както и да е способна да разработи и администрира платформата за новите индекси, базирани на транзакции. Срещи с кандидатите ще бъдат проведени следващия месец.

„Със сигурност бихте искали такава организация, която да работи по стария и новия модел“, добави още Уийтли. „Може и да не бъде възможно създаването на нов индекс, който да наследи стария.“

Даваните от банките нива на LIBOR за 3-, 6- и 12-месечните заеми са стабилни, като това по-скоро се дължи на малкия брой осъществявани транзакции, които могат да предизвикат промяна в офертите за предлаганите заеми. От своя страна, индексите, базирани на транзакции, като нивата на процентите по овърнайт суаповете, например, непрекъснато се колебаят.

Предимството на подхода с два успоредни индекса е, че се избягват сътресенията от заместването на стария с новия индекс", коментира Кевин Милн, главен изпълнителен директор на доставчика на индекси Rate Validation Services.

Въпреки, че много индекси са били преустановени в рамките на сравнително кратък период от време, има и примери за съществуването на устойчиви паралелни индекси.

Повече от десетилетие след като създаването на еврозоната трансформира лихвените проценти по банковите заеми от песети в евро Централната банка на Испания продължи да публикува мадридския MIBOR, който отразява плаващите лихви по ипотеките, издадени преди 2000 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още