IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ESMA: Правилата за къси продажби се нуждаят от промяна

От регулатора подчерават, че сегашните правила са дали положителни резултати след само 7 месеца на прилагане

16:02 | 03.06.13 г.
ESMA: Правилата за къси продажби се нуждаят от промяна

Правилата на Европейския съюз за ограничаване на спекулативните къси продажби на акции и държавни облигации са направили финансовите пазари по-прозрачни, но са необходими промени в прилагания едва от 7 месеца закон, заявиха от Европейския регулатор за ценните книжа и пазарите (European Securities and Markets Authority – ESMA), цитирани от Ройтерс.

Късата продажба представлява залог, че цената на акциите или облигациите ще се понижи. Продавачът най-напред заема акциите, след това ги продава и търси начин за изкупуването им на по-ниска цена, за да реализира печалба.

Критици твърдят, че късите продажби стимулират резките колебания на пазара, утежнявайки загубите за обикновените инвеститори при мечи пазар. Поддръжниците пък изтъкват, че те водят до увеличаване на сделките и търгуваните обеми.

Според новите правила, отнасящи се до акциите на банките и някои видове държавни облигации, късите позиции над определени нива трябва да бъдат докладвани пред регулаторите и пазарите.

Общите правила за ЕС бяха съгласувани в разгара на дълговата криза в еврозоната с цел да бъдат ограничени късите продажби, за да бъдат успокоени пазарите, и влязоха в сила през ноември 2012 г. Тогава политиците обвиняваха хедж фондове в изостряне на дълговата криза, залагайки на спад в цените на гръцките облигации и не само на тях.

От Европейския регулатор за ценните книжа и пазарите обявиха, че правилата вече са дали положителни резултати. „ESMA обаче съветва Европейската комисия да обмисли коригирането на някои аспекти в правилата, които не променят основните им елементи“, се посочва в съобщение на председателя на регулатора Стивън Майор.

Според ESMA правилата са довели до слаб спад на волатилността на цените, но не са имали голямо въздействие върху търгуваните обеми.

Регулаторът предлага промени например в начина, по който се изчисляват нетните къси позиции в акции и държавен дълг. Оттам препоръчват също изясняване на забраната за търговията с непокритите застраховки за защита срещу държавен фалит и на правомощията, предоставени на маркетмейкърите.

Правилата задължават продавача на акции „на късо“ най-напред да сключи споразумения за заемането им. Късите залози върху държавен дълг чрез закупуване на застраховки за защита срещу фалит са забранени, освен ако продавачът не е застрахован срещу загуби като например чрез хеджиране на дълга позиция.

Законът заменя бъркотията от национални забрани за къси продажби, особено по отношение на банковите акции, които бяха въведени от отделни държави-членки в опит да успокоят пазарите по време на финансовата криза.

През април Гърция удължи забраната за къси продажби на банкови акции до края на юли, докато кредитните институции бъдат рекапитализирани, като действията ѝ според новото законодателство в ЕС бяха одобрени от ESMA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още