IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нужни са промени в обезценките за репутация

Европейският орган за ценни книжа и пазари е прегледал 235 корпоративни отчета за обезценка на нематериалните активи

09:25 | 22.02.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Нужни са промени в обезценките за репутация

Обезценката на репутацията и другите нематериални активи трябва да се подобри, се казва в анализ на Европейският орган за ценни книжа и пазари (EОЦКП, на английски ESMA), цитиран от Комисията за финансов надзор.

Положителната репутация е превишението на стойността на придобиване над участието на купувача в справедливата стойност на придобитите разграничими активи и пасиви. Например компания Х купува компания Y за 200 000 лв., а справедливата стойност на компания Y е 100 000 лв. Тогава компания X ще формира нематериален актив под формата на положителна репутация за 100 000 лв.

EОЦКП е направил преглед на финансовите отчети за 2011 г. по Международните стандарти за финансово отчитане (МСФО), отнасящ се за тестване за обезценка на репутация и други нематериални активи в 235 отчета на компании от 23 страни. Установена е обща балансова стойност на репутация от 800 млрд. евро във финансовите отчети за 2011 г. (при 790 млрд. евро през 2010 г.).

Председателят на EОЦКП Стивън Майор смята, че “Качествената информация е от основно значение за инвеститорите за разбиране на финансовото здраве на емитент, в който те държат активи, или в който могат да пожелаят да инвестират. Репутацията и нейната обезценка са ключови компоненти при извършване на реалистична оценка на фирмите. В това отношение, прегледът на EОЦКП ще помогне чрез предоставянето на по-хармонизиран подход при оповестяването на информация за обезценка на репутацията съгласно Международните стандарти за финансово отчитане на територията на целия Европейски съюз.”

Докладът показва, че значителните загуби от обезценка на репутация са били ограничени до малко на брой емитенти, главно в сферата на финансовите услуги (19,2 млрд. евро) и телекомуникационната индустрия (9,7 млрд. евро).

Това, следователно, повдига въпроса дали нивото на оповестената обезценка във финансовите отчети за 2011 г. отразява по подходящ начин трудната икономическа операционна среда за компаниите. Въпреки че обикновено основните оповестявания, отнасящи се за теса за обезценка на репутацията, са предоставени, в много случаи те са стереотипни, приложими при различни случаи, а не конкретни за дадена компания.

EОЦКП очаква емитентите и техните одитори да имат предвид констатациите от този преглед при изготвяне и одитиране на техните финансовите отчети по МСФО. Освен това, националните компетентни органи ще предприемат, ако вече не са предприели, съответно принудително действие там, където са идентифицирани съществени неверни заявления.

Репутацията в отчетите на българските компании

Положителната репутация присъства и в българските корпоративни отчети. Така например Меком АД има положителна репутация от 25,7 млн. лв. към 30 юни 2012 г., при общ размер на консолидирания собствен капитал от 10,9 млн. лв. към същата дата. Ако тази репутация се обезцени, собственият капитал ще бъде отрицателен.

Положителната репутация в консолидирания отчет на Еврохолд България е за 190,8 млн. лв. към 30 септември 2012 г., при собствен капитал от 195 млн. лв.

Химимпорт АД има положителна репутация в размер на 50,6 млн. лв. в консолидирания отчет към 30 септември 2012 г., при общ собствен капитал от 1,29 млрд. лв.

Холдинг Пътища АД е с положителна репутация за 7,5 млн. лв. към 30 септември 2012 г., при консолидиран собствен капитал от минус 7,6 млн. лв. Положителната репутация е обезценена спрямо 20,3 млн. лв. към 30 септември 2008 г.

Положителната репутация фигурира и в отчети на други дружества у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
karapiperov
преди 11 години
считам, че темата е важна защото чрез положителната репутация се изкривяват балансите на дружествата и за тези които са публични тази позиция трябва да се обяснява подробно от одоторските доклади, а е добри и теоритически да се обяснява, понякога там се отчитат и бъдещи очаквания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още