IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предупреждава за регулацията на CDS пазара в Европа

Според доклад на фонда забраната за търговия с непокрити CDS в еврозоната може да изкриви финансовите пазари

11:55 | 12.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на МВД Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на МВД Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Решението на европейските лидери да забранят спекулативните залози срещу кредитоспособността на страните от общността беше критикувано от Международния валутен фонд (МВФ), който предупреди, че подобна стъпка може да изкриви финансовите пазари и да увеличи цената за финансирането на силно задлъжнелите правителства, съобщава Financial Times.

Ролята на кредитните суапове за защита от фалит (CDS) по време на дълговата криза в еврозоната се оказа противоречива. В светлината на обвиненията, че спекулативната търговия е задълбочила кризата, миналия ноември Европейският съюз (ЕС) забрани търговията с непокрити CDS, при която инвеститорите не притежават облигациите, с чийто застраховки извършват залозите си.

В позицията, която ще бъде включена в предстоящия доклад на МВФ за глобалната финансова стабилност, се посочва, че забраната може да „има непредвиден негативен ефект върху пазарната ликвидност, както и че може да доведе до отдръпване на инвеститорите“.

До началото на финансовата криза като цяло глобалният пазар на CDS беше фокусиран върху развиващите се пазари. Активността на CDS пазарите в Европа обаче се увеличи чувствително от края на 2009 г., когато дълговата криза в еврозоната изплува на повърхността.

Търговията с непокрити CDS позволява на инвеститорите с къси позиции да правят залози, които усложняват ситуацията на облигационните пазари допълнително.

Според доклада на МВФ CDS пазарът реагира на икономическите фундаменти подобно на облигационните пазари. В времена на стрес обаче CDS пазарите абсорбират информацията по-бързо и това можеше да бъде забелязано в някои европейски страни в апогея на дълговата криза.

Според МВФ обаче CDS “не са по-склонни към висока волатилност от останалите финансови инструменти“.

Фондът предупреждава, че понижаването на ликвидността и активността като цяло, следствие на забраната, може да повиши цената за хеджирането и че това най-силно ще бъде усетено от по-малките страни.

„Като цяло това може да понижи интереса на инвеститорите в облигационните пазари на редица европейски страни, а това ще повиши цената за финансирането им“, коментира Ян Бракмайер, заместник директор на МВФ за капиталовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още