IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британски регулатор започва разследване за манипулации на валутния пазар

Сред разследваните са Citigroup и Deutsche Bank, чийто пазарен дял на лондонския валутен пазар надхвърля 30%

12:12 | 13.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Британски регулатор започва разследване за манипулации на валутния пазар

Пазарен регулатор във Великобритания е предприел предварително разследване на валутната търговия, след като са били получени жалби с твърдения, че банки осъществяват сделки преди изпълнението на поръчки на клиенти и се опитват да манипулират валутни индекси, съобщава британският вестник Financial Times.

Агенцията за финансовото поведение е изискала информация от няколко банки с мащабен бизнес на лондонския валутен пазар за техните сделки, са заявили източници на изданието, запознати с въпроса и пожелали да останат анонимни.

Двата най-големи играча на валутния пазар Citigroup и Deutsche Bank, чийто пазарен дял надхвърля 30%, са сред институциите, от които е поискана информация, добавят източниците. До момента обаче няма свидетелства, че която и да било от институциите е специален обект на разследването, за което първи съобщиха от Bloomberg.

Банките, към които се е обърнал регулаторът, в момента преглеждат информацията си за сделките и търсят в моментните съобщения за думи, които биха могли да насочат към евентуална манипулация. Говорител на агенцията е потвърдил, че разследването е все още в твърде ранен етап, но е отказал всякакъв друг коментар.

Регулаторните органи в световен мащаб са притеснени за коректното определяна на индекси на фона на скандала с манипулирането на ставките на Лондонския междубанков лихвен процент (LIBOR). Три от банките, замесени в манипулациите, платиха глоби на обща стойност почти 2,6 млрд. долара.

Агенцията за финансовото поведение вече разглежда обвинения, че трейдъри са манипулирали цените на природния газ в страната, докато Европейската комисия работи по регулирането на дейността за определяне на ставките по различни индекси.

За разлика от ставките на LIBOR, което се базира на ежедневни оценки, представяни от комитет от банки, променящите се ставки по индекса на WM/Reuters, които са в основата на разследването, се базират на действително сключени сделки в рамките на установени „прозорци“ в рамките на денонощието. Някои трейдъри твърдят, че пазарните участници увеличават броя на сделките през тези периоди, които траят между една и две минути, за да насочат ставките в определена посока.

„Това не е като LIBOR, където можете да кажете колко е обменният курс на еврото към долара“, коментира трейдър. „Курсът евро-долар всъщност е този, при който сте сключили сделката на един силно конкурентен пазар“, подчертава той.

Банкер, участващ във валутната търговия, добавя, че манипулирането на индексите за обменните курсове е „до голяма степен невъзможно“, освен ако трейдър не получи изключително голяма поръчка.

WM Group, която е собственост на State Street, изчислява индекси за 159 валути, базирайки се на данни, събрани от Ройтерс.

От State Street, която не е била потърсена от Регулатора за финансово поведение, приветстват разследването. „WM Company подкрепя усилията на бранша за установяване и справяне с всяко възможно подривно поведение от страна на участниците на пазара. Ние приветстваме бъдещи дискусии по тези проблеми и предпазните мерки, които могат да бъдат предприети“, заяви говорителка на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още