IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания раздели регулатора за финансовите услуги на две

Целта да се изясни кой осъществява надзора върху сектора на финансовите услуги и да се избегне фалирането банки и спасяването им със средства на данъкоплатците

22:56 | 02.04.13 г. 1
Великобритания раздели регулатора за финансовите услуги на две

Британската Агенция за финансови услуги, която регулира и банковия сектор в страната, се закрива, като на нейно място ще се появят две нови организации, съобщи ВВС. Промените отбелязват края на системата, създадена от лейбъристкото правителство на Великобритания, което загуби властта след изборите през 2010 г.

От 1 април Агенцията за административна регулация ще гарантира стабилността на компаниите, предлагащи финансови услуги, като тя ще бъде част от Английската централна банка. Агенцията за финансово поведение ще надзирава действията на компаниите в лондонското Сити. Английската централна банка получава и прекия надзор върху цялата банкова система чрез влиятелната си Комисия за финансова политика, която ще може да инструктира двата нови регулаторни органа.

Британският министър на финансите Джордж Озбърн обяви промените още през 2010 г., като целта бе да се изясни кой осъществява надзора върху сектора на финансовите услуги и да се избегне повторение на сценария с фалиращи банки и огромни държавни спасителни пакети.

Регулаторните промени предоставят много по-голяма власт на Английската централна банка по отношение на контрола върху функционирането на финансовата система. Това са и най-големите промени в централната банка, откакто тя стана независима през 1997 г.

Агенцията за административна регулация се оглавява от заместник-управителя на АЦБ Андрю Бейли, а около 1 700 компании попадат под нейната юрисдикция. Начело на Агенцията за финансово поведение застава Мартин Уийтли, който работеше в Агенцията за финансови услуги и отговаряше за проверката в банките, свързана със скандала около манипулирането на ставките на Лондонския междубанков лихвен процент LIBOR.

Разформированата вече агенция бе създадена през 1997 г. като елемент от тройната структура, посредством която банките, застрахователите, строителните дружества и други подобни фирми бяха контролирани от нея, министерството на финансите и Английската централна банка.

Тогавашният министър на финансите Гордън Браун създаде Агенцията за финансови услуги след критики, че централната банка се проваля в ефективната регулация на британската финансова система.

Самата агенция обаче бе силно критикувана, че не е предотвратила бума в кредитирането и последвалия срив и че не е обуздала рисковите сделки на банките, довели до грандиозния крах на банки като Northern Rock, Royal Bank of Scotland и Lloyds и последвалото им спасяване с парите на данъкоплатците след финансовата криза от 2008 г. Вследствие на това бе създадена Комисията за финансова политика към АЦБ, която имаше за задача да открива цялостни проблеми и заплахи за финансовата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Интересно, прилагат регулациите на Рузвелт 1933 или само заблуждават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още