IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕКОФИН намери компромис за банковия надзор, който се отлага с една година

ЕЦБ ще надзирава банките от еврозоната, включително пряко тези с активи за над 30 млрд. евро, докато надзорът в ЕС остава за Европейския банков регулатор

10:22 | 13.12.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мишел Барние. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Мишел Барние. Снимка: Архив Ройтерс

Съветът на министрите на финансите на държавите-членки на Европейския съюз (ЕКОФИН) след 14-часови преговори постигна компромис за основните параметри на Общия надзорен механизъм, който е ключов елемент в създаването на европейския Банков съюз, съобщи европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Мишел Барние, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите на Барние министрите са положили „надеждна основа“ за провеждане на успешна среща на високо равнище на лидерите на държавите-членки, която се открива днес следобед. „Постигнато бе историческо споразумение“, подчерта той.

По-конкретно министрите решиха да отложат с една година въвеждането на Общия надзорен механизъм, който трябваше да влезе в сила през март 2013 г.

Постигнато е съгласие за размера на банките, които ще попадат под контрола на новата наднационална структура, както и за разпределението на пълномощията по надзорните функции между Европейския банков регулатор, който ще извършва общ мониторинг върху банките във всички 27-държави-членки на съюза, и Европейската централна банка, която ще поеме функциите на контрол върху банките от еврозоната, като пряко ще наблюдава около 200 от най-големите кредитни институции, разполагащи с активи за над 30 млрд. евро.

Окончателното утвърждаване на тази система, както и на останалите параметри на бъдещия европейски банков съюз се очаква да стане на започващата среща на високо равнище на лидерите на ЕС.

Създаването на системата ще представлява принципно нов етап на финансова интеграция в еврозоната и нов етап в делегирането на пълномощия, засягащи суверенни права на националните правителства на държавите-членки на ЕС, към общоевропейски институции.

Предприеманите мерки са насочени към предотвратяване на ситуации, в които фалитите на банки в крайна сметка натежават върху балансите на националните правителства, посочват от ВВС.

Споразумението предоставя на ЕЦБ властта да закрива банки, които не спазват правилата, и разчиства пътя пред постоянния спасителен фонд на еврозоната за предоставяне на пряка спасителна помощ на банки в затруднено положение.

Лидерите на ЕС смятат, че Общият надзорен механизъм може да влезе в действие, без да бъдат променяни договорите в общността. Има обаче известни съмнения в това отношение за следващите етапи – общата схема за гарантиране на депозитите и общият механизъм за ликвидацията на фалирали банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Историческо е само безхаберието на еврочиновниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
"Историческо споразумение" да се отложи решението с още една година. :) Ама не само нашите политици са пълни смешници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още