IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разреши преструктурирането на банковия сектор в Испания

Процесът започва от четирите национализирани банки, които ще трябва да закриват клонове и да съкращават служители

14:49 | 28.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЕК разреши преструктурирането на банковия сектор в Испания

Европейската комисия даде зелена светлина на Испания да преструктурира тежко ударените от кризата национализирани банки, предаде Ройтерс.

Така Брюксел отвори вратата за разблокирането на одобрената спасителна помощ за банковия сектор в страната и даде надежда за пресичането на банковата криза, отбелязва агенцията.

Освен това се полага и началото на един от най-всеобхватните планове за преструктурирането на която и да било европейска банкова система.

Национализираните Bankia, NCG Banco, Catalunya Banc и Banco de Valencia ще имат нужда от 37 млрд. евро капитал, а кредиторите им ще се наложи да поемат загуби, коментира на пресконференция еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня.

„Одобрението на плановете за преструктуриране на BFA/Bankia, NCG, Catalunya Banc и Banco de Valencia е крайъгълен камък в изпълнението на меморандума за разбирателство между държавите от еврозоната и Испания“, каза още Алмуня, който допълни, че спасителната помощ за испанския банков сектор вече може да бъде отблокирана.

Според Еврокомисията Banco de Valencia се предвижда да бъде продадена и интегрирана в Caixabank, а останалите три банки ще трябва да свият балансите си над 60% през следващите 5 години.

Алмуня освен това потвърди слуховете, че четирите банки ще затварят клонове и ще съкращават работни места.

По време на петгодишния преходен период, в който ще трае преструктурирането, ще действа и забрана за придобиването на банките, за които не е предвидено да се слеят със свои конкуренти, обясни още европейският комисар.

Четирите банки ще се фокусират върху търговското банкиране и кредитирането на малкия и среден бизнес на регионално ниво.

Европейската комисия ще се произнесе за реформата на още банки в Испания на 20 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mos70
преди 11 години
Айде и тука се почнА...и тук частни "инвеститори" ще пият студена водица....Идва ред и на Италия....после франсето и...."туто-финито"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още