IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Планът за испанските банки може да се окаже „недостатъчен“

Banco Popular ще се опита да набере средства чрез емитиране на акции, за да избегне получаването на спасителна помощ

16:15 | 01.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Moody's: Планът за испанските банки може да се окаже „недостатъчен“

Международната рейтингова агенция Moody`s обяви в публикувания днес преглед на кредитните рейтинги, че предстоящото рекапитализиране на испанските банки е положителен рейтингов фактор, но в крайна сметка може да се окаже „недостатъчен“, съобщи MarketWatch.

Пазарът очаква приключването на прегледа на испанския дълг от страна на Moody's, тъй като периодът за подобни прегледи е към края си.

От испанското правителство в петък посочиха, че банковият сектор в страната се нуждае от 59,3 млрд. евро за рекапитализирането си, базирайки се върху резултатите от проведените стрес-тестове.

„Рекапитализирането ще повиши платежоспособността на засегнатите институции и ще помогне за възстановяването на доверието на пазарите в испанската банкова система като цяло“, подчертават анализаторите на рейтинговата агенция.

Те обаче отбелязват, че обявеният обем на средствата за рекапитализация е под онзи, който от Moody's намират за необходим и че ако пазарите започнат да растат, негативното отношение може да подкопае усилията на правителството за възстановяване на доверието в испанските банки.

Според тях това до каква степен правителството ще привлече независими инвеститори в предстоящото структуриране на „лоша банка“ ще се окаже „добър лакмус дали преценката на нейните активи е достатъчно консервативна за възстановяване на пазарното доверие“.

„Досегашните усилия за привличане на частен капитал в „лошите“ банки се провалиха, тъй като инвеститорите очакват активите да бъдат прехвърлени със стойност, която да позволи краткосрочно уреждане на въпроса с разумна възвращаемост“, аргументират се анализаторите.

Междувременно испанската кредитна институция Banco Popular обяви, че ще се опита да набере до средата на ноември 2,5 млрд. евро от пазарите чрез емисия акции и ще откаже дивидент за октомври, за да увеличи капитала си и да избегне получаване на средства от спасителната помощ от еврозоната за банковия сектор на иберийската държава, съобщи Ройтерс.

Банката, която е на 6-то място по размер на активите си в страната, бе посочена като нуждаеща се от допълнителен капитал в размер на 3 млрд. евро, при сериозен икономически спад в резултатите, от одита на испанския банков сектор, извършен от компанията Oliver Wyman.

Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още