IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Планът за испанските банки може да се окаже „недостатъчен“

Banco Popular ще се опита да набере средства чрез емитиране на акции, за да избегне получаването на спасителна помощ

16:15 | 01.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Moody's: Планът за испанските банки може да се окаже „недостатъчен“

Акциите на кредитната институция изгубиха 91% от стойността си до 1,55 евро след изявлението, но тези на останалите испански банки поскъпнаха, след като одитът премахна неизвестността, тегнеща над целия сектор.

Одитът разкри, че 14 испански банки се нуждаят от 59,3 млрд. евро допълнителен капитал при тежък икономически сценарий, което е доста под договорените през юли като помощ от страните от еврозоната 100 млрд. евро. Впоследствие Испания обяви, че ще бъдат необходими само 40 млрд. евро помощ от еврозоната, тъй като някои банки планират да наберат част от необходимия капитал самостоятелно.

„Очакваме да започнем увеличаването на броя на акциите през следващите 5 седмици, вероятно в средата на ноември“, заяви главният финансов директор на Banco Popular Хакобо Гонсалес-Робато във видеоконферентен разговор с анализатори след обявяването на плана за набиране на капитал.

Кредитната институция трябва да ограничи недостига на капитал до около 2 млрд. евро до декември, ако иска да избегне вливането на публичен капитал в краткосрочен план.

В одита на Oliver Wyman се посочва, че оценката на нуждите от капитал в Banco Popular се базира върху неблагоприятен сценарий, при който икономиката се свива в по-голяма степен от настоящите прогнози на икономистите.

Кредитната институция, която е една от 7-те, провалили се на стрес-тестовете, не планира сливане или придобиване в краткосрочен план, каза Гонсалес-Робато.

От 7-те банки, които имат нужда от допълнителен капитал, 4 вече бяха поети от държавата.

Banco Mare Nostrum, за която резултатите от одита сочат, че има нужда от 2 млрд. евро допълнителен капитал, обяви в петък, че ще продаде активи, за да понижи нуждата до 1 млрд. евро.

Двете банки проведоха преговори за сливане, но в петък правителството обяви, че няма да толерира сливания между по-слабите банки.

Друга кредитна институция, която се нуждае от капитал, е Liberbank-Ibercaja-Caja3, след като трите банки се сляха. Оттам обявиха, че ще отделят активи в „лошата банка“, която правителството създава успоредно с получаването на помощ от еврозоната.

От Banco Popular пък изтъкнаха, че ще сформират своя компания, която да се справи с „токсичните“ активи, останали от краха на пазара на имоти в страната преди 4 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още