IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанският дълг ще надхвърли 90% от БВП през 2013 г.

Правителствената прогноза идва след представените миналата седмица мерки за допълнителни бюджетни съкращения

13:16 | 01.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испанският дълг ще надхвърли 90% от БВП през 2013 г.

Догодина дълговата тежест на Испания ще се увеличи допълнително, прогнозира правителството в Мадрид, цитирано от BBC. През 2013 г. испанският дълг вероятно ще достигне 90,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, спрямо 85,3% през тази година.

Прогнозата е направена, след като в края на миналата седмицата бяха представени мерки за допълнителни бюджетни съкращения. Според мнозина анализатори е въпрос на време преди Испания да потърси международна финансова подкрепа. 

След като финансовият колапс от 2008 г. доведе до спукването на балона на пазара на недвижимите имоти в Испания, Мадрид се оказа в затруднено положение. Това накара правителството да подкрепи банковия си сектор, който стана жертва на вълна от лоши ипотечни кредити.

Последвалото свиване на испанската икономика предизвика рекордно нарастване на безработицата, която и до сега остава най-високата в Европа. Това доведе и до по-ниски приходи от данъци и принуди централното и регионалните правителства да ограничат разходите си.

Новоприетите бюджетни икономии бяха представени в четвъртък. Те имат за цел да съкратят разходите през следващата година с около 13 млрд. евро чрез понижаване на заплатите в публичния сектор, образованието, здравеопазването и социалната сфера. Инициативата предизвика вълна от анти-правитествени демонстрации в цяла Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още