IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още една испанска провинция поиска помощ

Кастилия-Ла Манча е петата поред, след Каталуния, Андалусия, Валенсия и Мурсия, която се нуждае от финансовата подкрепа на Мадрид

13:40 | 27.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Още една испанска провинция поиска помощ

Испанската провинция Кастилия-Ла Манча ще поиска помощ в размер на 800 млн. евро от централното правителство в Мадрид, предаде испанската държавна информационна агенция EFE, цитирана от MarketWatch.

Местните власти се нуждаят от средствата, за да посрещнат плащания по дълга и лихвите, съобщават запознати източници, пожелали анонимност.

Новината идва часове преди правителството на испанския премиер Мариано Рахой да представи проектобюджета за 2013 г. и икономическата програма с реформите, които страната ще изпълнява през следващите години.

Кастилия-Ла Манча е петата испанска провинция, която поиска помощ от централното правителство, отбелязва изданието.

Наскоро Каталуния обяви, че има нужда от 5 млрд. евро, Андалусия поиска 1 млрд. евро, Валенсия – 4,5 млрд. евро, а Мурсия – 300 млн. евро.

Испания е обхваната от тежка рецесия, а публичният дълг продължава да нараства най-вече заради слабия контрол върху разходите на автономните провинции.

Вчера централната банка на страната предупреди, че рецесията ще се задълбочи, тъй като икономиката продължава да затъва.

Испанското правителство прогнозира, че през настоящата година икономиката на страната ще се свие с 1,5%, а през 2013 г. - с 0,5%, но дори и тези прогнози се считат от някои анализатори за твърде оптимистични.

Очакванията на Международния валутен фонд (МВФ) са през 2012 г. испанската икономика да регистрира спад от 1,7% и да се свие с още 1,2% догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още