IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания започва да прилича на Гърция

Страната не постига заложените цели и вероятно се насочва към дълга рецесия, смята Джеймс Хюз от Alpari

11:28 | 27.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Испания започва да прилича на Гърция

Ситуацията в Испания започва да напомня на случилото се в Гърция през последните години. Ставаме свидетели на непостигане на заложените цели, изключително високи нива на безработица и напълно изчезнал ръст. Можем да станем свидетели на дълъг период на рецесия, като най-лошото тепърва предстои.

Такова е мнението на Джеймс Хюз, главен пазарен анализатор на Alpari.

Днес се очаква испанският премиер Мариано Рахой да представи бюджета на страната за 2013 година, като прогнозите са, че той ще включва съкращения и реформи с цел да се постигне 4,5% бюджетен дефицит.

Вчера испанската централна банка обяви, че ръстът на икономиката се е забавил значително през третото тримесечие, което повдига въпроса дали страната ще успее да постигне заложените 6,3% дефицит тази година на фона на падащи приходи от данъци и такси. Това може да означава още по-големи съкращения до края на годината.

Подобен сценарий няма да се отрази добре на страната, където вече станахме свидетели на протести и насилие.

Протестите в Гърция също продължават след обявените от правителството нови 11,5 милиарда съкращения, така необходими за получаването на нов транш от спасителния пакет.

Ако това задоволи Тройката, те ще предадат решението си на финансовите министри за дискусия на тяхната следваща среща на 8 октомври, а окончателното решение се очаква десет дни след това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още