IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината от строителните фирми в Испания са в неплатежоспособност

Банките са удължили живота на много от компаниите

11:02 | 27.09.12 г.
Половината от строителните фирми в Испания са в неплатежоспособност

Почти половината от общо 67-те хиляди строителни фирми в Испания са в неплатежоспособност, но не са обявили фалит, тъй като са получили допълнително финансиране от банките, сочат данни на консултантската компания R.R. de Acuna & Asociados, цитирани от Bloomberg.

Удължаването на живота на тези компании става все по-трудно за банките, след като правителството на премиера Мариано Рахой ги накара да започнат да заделят повече средства за покриване на загубите им от кредити за недвижими имоти.

"Строителството в Испания замръзна преди четири години, но банките решиха първоначално да рефинансират, което е бавна смърт", посочва Йорен Рийк, вицепрезидент на отдела за европейски продажби на Ritchie Bros. "Те вече не правят това, поради което в момента на пазара има такъв обем от запаси", допълва той.

Секторът на строителството и имотите в Испания, на който се падаха 18% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната преди финансовата криза, в момента допринася за сформирането на 11%, а разрешителните за строеж са намалели с 87% през миналата година спрямо пиковите им равнища през 2004, показват данни на строителното министерство в страната.

В момента секторът е петият по големина в Европа, след като преди кризата се нареждаше на трето място, според консултантите от Davis Langdon.

Цените на жилищата в Испания са се понижили с 32% от пика, достигнат през 2007 г., според изчисления на най-големия оценител на имоти в Испания Tasaciones Immobiliarias.

Краят на продължилия десет години бум в сектора на имотите в Испания остави над 30 000 фирми на практика в неплатежоспособност, като общият им дълг възлиза на 180 млрд. евро, твърдят от Acuna & Asociados. Това ще доведе до загуби за 104 млрд. евро за испанските банки, които не са подготвени с необходимите провизии, отбелязват от компанията.

През февруари правителството нареди на финансовите институции да увеличат провизиите си до 80% от стойността на земята в балансите им. За недовършените строежи изискванията за провизиите бяха повишени до 65% от стойността на тези активи, а по-късно кабинетът настоя банките да отделят още около 30 млрд. евро за покриването на евентуални загуби от свързани с имоти кредити за 123 млрд. евро, които все още се обслужват.

Наскоро Испания създаде т. нар. "лоша" банка, с помощта на която да се „прочистят“ проблемните активи в балансите на затъналите банки, така че да могат отново да започнат да отпускат заеми.

Премиерът Мариано Рахой, който първоначално се противопостави на идеята, се съгласи да създаде институцията, тъй като това бе едно от условията на партньорите на страната местните банки да получат помощ в размер до 100 млрд. евро от европейските власти и Международния валутен фонд (МВФ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още