IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските банки се нуждаят от почти 60 млрд. евро

Според стрес тестовете само национализираната Bankia има нужда от почти 25 млрд. евро

20:10 | 28.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Испанските банки се нуждаят от почти 60 млрд. евро

Изпадналите в затруднение след спукването на балона на недвижимите имоти през 2008 година испански банки се нуждаят от 59,3 милиарда евро, показва одитът на американската консултантска компания Oliver Wyman, публикуван днес от правителството и испанската централна банка.

От 14-те проверени банки, които представляват 90 процента от сектора, от най-много пари се нуждае Bankia, която вече е поставена под контрола на държавата и чиито нужди се оценяват на 24,7 млрд. евро. Одитът ще послужи за основа при изчисляването на помощта от еврозоната за испанските банки от обещания спасителен пакет в размер на до 100 млрд. eвро. 

Финансовите пазари почти не реагираха на резултатите от стрес тестовете, тъй като според първите изчисления те са в рамките на очакванията. Трите най-големи испански банки Santander, BBVA и La Caixa не се нуждаят от помощ, показват резултатите. Според последните публикувани очаквания банките трябваше да имат нужда от между 50 до 60 млрд. eвро, тъй като вече получиха 20 млрд. eвро за спешни разходи.

Според централната банка европейската помощ може да бъде много по-малка от посочените 59,3 млрд. евро. В доклада на консултанта е посочено обаче, че нуждите от рекапитализация на испанските бенки възлизат на 53,7 млрд. евро, но ако се вземат предвид провеждащите се сливания и капиталови инжекции, нуждите им достигат 59,3 млрд. евро.

Финансовите пазари очакват също така, че Испания ще поиска комплексна финансова помощ чрез европейския финансов механизъм ESM, за да намали финансиращите си разходи.

В стрес тестовете на консултантската компания Oliver Wyman трябваше да стане ясно, от колко допълнителен капитал имат нужда затруднените институции в страната, за да оцелеят при спад във вътрешното икономическо производство от 6,5% в периода 2012-2014.

В същото време списъкът на испанските региони, които заради дълговата криза се нуждаят от помощ от централното правителство, продължава да расте. Държавното радио RNE съобщава, че Кастилия-Ла Манча ще поиска от Мадрид помощ от 0,8 млрд. Евро, за да консолидира публичните си финанси. Фондът разполага с 18 млрд. евро.
До този момент регионите Каталуния, Валенсия, Мурсия и Андалусия вече поискаха помощ. Само поисканата до този момент помощ възлиза на три четвърти от средствата на целия испански фонд. Очаква се обаче още провинции да поискат финансова инжекция от Мадрид.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер обаче показа облекчение, че обещаната финансова помощ за рехабилитация на испанските банки е достатъчна. „Аз съм уверен, че действителните нужди от капитал на испанския банков сектор са по-малко от 60 млрд. евро", заяви Юнкер в разпространено в петък в Люксембург изявление.
Проучването показвало, че тази сума е "повече от достатъчна" за покриване на капиталовите нужди - включително и на удобна преднина на безопасност", заяви ръководителят на еврогрупата. Кога обаче еврозоната ще вземе решение остава неясно.

Юнкер заяви още, че програмата за Испания ще помогне за това, банките да бъдат снабдени със свеж капитал в договорения срок. „В комбинация с по-нататъшни реформи по този начин всички части на испанската банкова система ще се върнат към надеждността и стабилността“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още