IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мадрид планира да инжектира Bankia с правителствен дълг

Испански правителствен фонд ще издаде за задлъжнялата банка ДЦК за 4,5 млрд. евро, които ще могат да послужат като обезпечение срещу кеш от ЕЦБ

11:24 | 05.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мадрид планира да предостави на национализираната Bankia испански правителствени облигации за 4,5 млрд. евро – решение, което вероятно ще възобнови дебата, за това как правителствата могат да използват Европейската централна банка (ЕЦБ), за да рекапитализират проблемните банки, пише Financial Times.

Испанският фонд за подкрепа на банковия сектор (Frob) ще издаде за BFA, компанията майка на Bankia, ДЦК за 4,5 млрд. евро, обяви говорител на икономическото министерство в Мадрид.

Това ще позволи на банката да депозира облигациите в ЕЦБ като обезпечение срещу пари в брой.

По-късно, в края на октомври или началото на ноември, след като бъдат преведени обещаните от Брюксел 100 млрд. евро в подкрепа на испанските банки, облигациите ще бъдат върнати от Bankia на Frob.

Изнемогваща под тежестта на токсични ипотечни облигации, през май Bankia поиска държавна помощ в размер на 19 млрд. евро. Банката все още не е получила исканата подкрепа.

Решението за инжектиране на правителствен дълг в Bankia е взето, след като през май испанският финансов министър Луис де Гуиндос отхвърли спекулациите, че правителството е представило на ЕЦБ подобен план за рекапитализиране на банката.

Икономическото министерство не пожела да коментира дали е поискало от ЕЦБ разрешение за дълговия трансфер, както и за това дали облигациите ще бъдат депозирани в централната банка или не.

ЕЦБ също отказа да коментира Bankia и испанските правителствени планове.

Всеки опит за спасяването на Bankia по този начин може да се окаже в противоречие с европейските правила, забраняващи така нареченото монетарно финансиране.

В петък Bankia, която беше създадена в края на 2010 г. след сливането на 7 регионални спестовни банки, доминирани от политици от управляващата в страната Народна партия, отчете 4,4 млрд. евро загуби за първата половина на годината, след като беше принудена да задели 2,7 млрд. евро провизии срещу загуби от просрочени ипотечни облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още