IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовата криза насърчава сепаратизма в Испания

Освен че трябва да се справи с дълговата криза и рецесията, правителството в Мадрид е изправено пред реалната опасност за дезинтеграция на държавата

20:25 | 27.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Демонстрация в подкрепа на независимостта на Каталуния. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Демонстрация в подкрепа на независимостта на Каталуния. Снимка: Ройтерс

Испания е на прага на конституционна криза. Решението на националистическото правителство в Барселона да проведе предсрочни избори през ноември, които на практика са равнозначни на референдум за обявяването на независимост, е възможно да доведат именно до това, пише Financial Times.

От друга страна това може да даде тласък и на сепаратисткото движение на баските, което също е на път да спечели регионални избори, насрочени за октомври.

Освен че трябва да се справи с дълговата криза и рецесията, сега правителството в Мадрид е изправено пред реалната опасност плуралистичната испанска държава, която замени централизираната диктатура на Франко през 70-те години, да се разпадне.

Когато Съветският съюз и някои от бившите съветски сателити се разпаднаха след края на Студената война, европейските лидери приветстваха това като израз на демократичното право на самоопределение.

Идеята, че сепаратизмът може да се прокрадне в утвърдени държавни структури в Западна Европа обаче, е напълно нова за тях. Подобно напрежение съществува и между богатия север и сравнително бедния юг в Италия и Белгия.

В Испания, където поради комбинация от икономически, исторически и култури фактори индустриалната революция започна първо в Страната на Баските и Каталуния – народи със силно изразена национална и лингвистична идентичност – идеята за независимост в някои региони винаги е била жива.

В годините след края на диктатурата на Франко този проблем беше решен с възстановяването на „историческите националности“ - конституционен неологизъм, който завоалира предоставената на баските и каталунците автономия чрез гарантирането на самоуправление и на други региони, които никога не са искали това.

Икономическата криза обаче безмилостно разобличи финансовата безотговорност на някои от тези провинции като Валенсия например, контролирана от Народната партия на испанския премиер Мариано Рахой. Каталуния, която генерира една пета от испанската икономика, също е силно задлъжняла.

Националистическото правителство в Барселона иска да извоюва за региона същото право да събира собствени данъци, каквото има и страната на Баските. Рахой обаче, който иска да използва кризата за възстановяване на централизираната власт в Испания, отхвърли това искане преди седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aman_vd
преди 11 години
Eвропейския Съюз е към края си 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още