IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските банки ще получат близо 40 млрд. евро от Европа

Икономическият министър Луис де Гиндос потвърди публикациите в медиите за първия транш от спасителната помощ за банковия сектор

17:18 | 26.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Испанските банки ще получат близо 40 млрд. евро от Европа

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос потвърди днес, че Мадрид ще поиска близо 40 млрд. евро от европейските си партньори, за да подпомогне затруднените банки в страната, предаде Ройтерс.

Така той потвърди информациите, публикувани в местни вестници, че в средата на декември може да се очаква първия транш от спасителната помощ за банките.

„За национализираните банки сумата ще бъде около 37 млрд. евро. Като цяло ние говорим за 40 млрд. евро, винаги сме имали предвид тази сума, което е около 3,5% от брутния вътрешен продукт (БВП)“, коментира той.

По-голямата част от транша ще бъде предназначен за спасената от държавата Bankia. Останалите средства са за другите национализирани финансови институции - Novagalicia, CatalunyaCaixa и Banco de Valencia.

Една част от сумата Испания ще използва за капитализацията на бъдещата „лоша“ банка, която ще започне да действа от септември. Част от сумата може да се ползва и за други частично национализирани банки.

Испания още преди няколко месеца поиска от европейския спасителен фонд 100 млрд. евро финансова помощ за банковия сектор, който пострада тежко от спукването на имотния балон в страната.

Еврогрупата одобри помощта през юли, но се очакваха резултатите от одита на банките, който да даде по-ясна представа за капиталовите нужди на финансовите институции.

Официалният одит показа, че испанските банки се нуждаят от малко под 60 млрд. евро. Числото обаче беше многократно поставяно под съмнение от икономисти и анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Ето това е проблемът на Европа и нейните управляващи- поставянето на банките и тяхното състояние пред това на обикновените граждани. Вместо да вливат тези милиарди в банки, могат да ги инвестират в програми за създаване на заетост. В Испания определено има нужда от това. Иначе става като в България: стабилни банки- беден народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още