IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разривът между Франция и Германия затруднява плановете за банков съюз

Проблемът може да доведе до неспазване на крайния срок за оформяне на рамката за банковия надзор в еврозоната и ЕС - началото на 2013 г.

17:12 | 04.12.12 г.
<p>
	Германският министър на финансите Волфганг Шойбле и френският му колега Пиер Московиси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле и френският му колега Пиер Московиси. Снимка: Ройтерс

Германия и Франция влязоха в публичен конфликт относно плановете за предоставяне на правомощия на Европейската централна банка за надзор над кредитните институции в еврозоната, докато времето за оформяне на правната рамка за банков съюз в Европейския съюз изтича, съобщи Ройтерс.

На среща на високо равнище през октомври лидерите на страните-членки на еврозоната се споразумяха до края на годината да съгласуват рамка за банковия съюз, като ЕЦБ поеме новите си отговорности от началото на 2013 г.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви пред заседанието на колегите си от еврозоната (т. нар. Еврогрупа), че не може да подкрепи план, който би предоставил на ЕЦБ правото на последна дума по отношение на надзора.

„Правото на последно решение не може да бъде оставено на Управителния съвет на ЕЦБ“, каза Шойбле, добавяйки, че не може да има споразумение, без националните регулаторни органи да поемат отговорността за надзора върху повечето банки. „Абсолютно необходима е китайска стена между банковия надзор и монетарната политика“, категоричен бе той.

Германският министър дори изрази скептицизма си дали независима централна банка като ЕЦБ би могла изобщо да се справи със задачата по надзора.

Френският му колега Пиер Московиси протестира срещу всякакво разводняване на плановете за европейска реакция на 5-годишната криза в банковия сектор, която обещава да уеднакви начина за процедиране с проблемните банки и да сложи край на досегашния случаен подход.

Московиси се противопостави на Шойбле с аргумента, че лидерите на държавите-членки на ЕС, които предоставиха на финансовите министри отговорността за разработване на надзорната рамка, винаги са поставяли ЕЦБ в центъра на своите виждания. „Нямаме мандат за двойна система за надзор, която би преоценила съществуването на обща система за някои банки“, подчерта той.

Мащабът на различията между двете най-големи икономики в еврозоната подчертава колко трудно ще бъде да се постигне споразумение днес, а трима представители на ЕС, близки до преговорите, вече са обявили пред Ройтерс, че вероятно Еврогрупата ще проведе ново заседание на 12 декември.

Много от държавите-членки на еврозоната и ЕС подкрепят идеята за банков надзор по принцип, но различията за най-добрата възможна структура или за това доколко би трябвало да бъдат уеднаквени банковите системи в региона, за да бъдат споделени рисковете и да бъде предотвратена дискриминацията между страните в еврозоната и извън нея, са доста големи.

Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още