IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разривът между Франция и Германия затруднява плановете за банков съюз

Проблемът може да доведе до неспазване на крайния срок за оформяне на рамката за банковия надзор в еврозоната и ЕС - началото на 2013 г.

17:12 | 04.12.12 г.
<p>
	Германският министър на финансите Волфганг Шойбле и френският му колега Пиер Московиси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле и френският му колега Пиер Московиси. Снимка: Ройтерс

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос заяви, че бъдещето на еврото зависи от споразумението. „Банковият съюз е ключов за преодоляване на несигурността относно бъдещето на еврозоната“, каза Де Гиндос, изразявайки опасения за схемата, която няма да включва всички банки.

Швеция е другата страна, която усложнява допълнително разискванията, тъй като има значителни банкови интереси във Финландия, без самата да е член на еврозоната. Скандинавската държава претендира, че ако ЕЦБ трябва да извършва надзор върху активи, които са нейна собственост, тя трябва да бъде съответно представена в структурите на финансовата институция.

Шведският министър на финансите Андерс Борг изглежда е смекчил позицията си днес, която заплашваше да блокира постигането на споразумение. „Не може да има никакво некоректно отношение към страните извън еврозоната. Трябва да има гаранции и ние трябва да имаме възможност да налагаме наши собствени по-високи капиталови изисквания за банките“, каза Борг.

Дипломатите ще трябва да преодолеят и опасенията на страни извън еврозоната като Полша и Унгария, които имат за цел да се присъединят към нея, но също биха искали да са сигурни, че няма да бъдат лишени от преимущества, когато ЕЦБ започне да осъществява по-силен контрол върху техните банки.

Унгария е специален случай, тъй като почти половината от кредитните институции в страната са собственост на банки от страни-членки на еврозоната, което означава, че страната има силен стимул да предотврати вземането на решения от ЕЦБ, които биха могли да навредят на финансовата ѝ система или да извадят от строя местните банки.

Чрез въвеждането на обща силна банкова власт и впоследствие разрешаването на проблема с финансирането на измъчените банки лидерите на страните от ЕС се надяват да пресекат връзката между държавите с високо ниво на публичен външен дълг и банковата система и да започнат да отстраняват част от недъзите, изострящи дълговата криза.

Но Германия се опасява, че проектът ще приключи със схема, при която тя ще трябва да плаща сметката заради банки, които са прекалено слаби, за да оцелеят самостоятелно. Тя е предпазлива и по отношение на прякото рекапитализиране на банките от спасителните фондове на еврозоната, което ще бъде възможно веднага след създаването и началото на функционирането на банковия съюз.

Ако Еврогрупата постигне споразумение до началото на следващата седмица, това ще позволи разработването на рамката за банковия надзор и банковия съюз да бъде приключено до срещата на високо равнище на лидерите на ЕС, насрочена за 13 и 14 декември, тъй като Европейският парламент също тряба да даде своето одобрение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още