IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания може да блокира европейския банков съюз

Въпреки че премиерът Камерън "не желае да застава на пътя“ на създаването му, зад кулисите британски дипломати заплашват с вето

13:16 | 09.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският премиер Дейвид Камерън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Великобритания е предупредила останалите страни в еврозоната, че ще блокира изграждането на система за единен банков надзор в Европейския съюз (ЕС), освен ако страните извън нея не получат повече гаранции за независимостта си, съобщава Financial Times.

Въпреки че британският премиер Дейвид Камерън заяви, че „не желае да застава на пътя“ на създаването на банков съюз в еврозоната, зад кулисите британски дипломати настояват за бърз прогрес в преговорите.

Според двама запознати с преговорите източници на Financial Times посланикът на Великобритания в Брюксел е заявил, че неговото правителство няма да се съгласи с цялостния пакет за надзор, докато проблемът с потенциалното върховенство на банковия съюз над законодателството на ЕС не бъде решен. Седем други европейски страни също подкрепиха призивите на Великобритания за постигане на бърз прогрес в тази насока.

Исканията са част от серия политически проблеми, които хвърлят сянка върху идеята за създаване на единен банков надзор в еврозоната. Окончателно решение се очаква да бъде взето на срещата на лидерите на ЕС на 13 и 14 декември.

Група страни, водени от Германия, искат малките банки да не попадат под директния контрол на Европейската централна банка (ЕЦБ), докато Франция настоява в системата за надзор да бъдат включени абсолютно всички банки.

От своя страна Лондон се опасява, че страните в новия банков съюз, които ще са най-малко 17-те страни от еврозоната, ще сформират доминиращ алианс в Европейския банков регулатор (EBA).

Раздразнението на британските дипломати се дължи на това, че въпреки, че проблемът беше идентифициран на срещата на европейските лидери през октомври, компромисни варианти не са били обсъждани в работните групи оттогава.

Ситуацията се усложнява допълнително от това, че правилата на EBA трябва да получат одобрението на Европейския парламент (ЕП), докато планът за банков надзор - не.

Лондон се страхува, че системата за банков надзор и новите изисквания за капиталова адекватност на банките като цяло ще бъдат договорени преди срещата през декемяри, а британските възражения ще бъдат оставени като единственото оставащо препятствие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още