IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа губи търпение към капризите на Лондон

Инвеститорите във Великобритания започнаха да се замислят за последиците от евентуалното излизане на страната от ЕС

16:10 | 19.10.12 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският премиер Дейвид Камерън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският премиер Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Историята на отчуждаването на Обединеното кралство и Европейския съюз (ЕС) често е била представяна от гледната точка на гордата островна нация, бореща се да се отърси от задушаващата прегръдка на континентална Европа.

Политическата динамика обаче се променя. Докато правителството на премиера Дейвид Камерън страни от по-тясна интеграция, изолацията на Великобритания се задълбочава и от нарастващата неприязън на европейските политици към британските претенции, пише Financial Times.

На срещата си в Брюксел европейските лидери бяха заети с други проблеми, сред които Гърция, Испания и банковият съюз.

Камерън избра ролята на страничен наблюдател. Изходът от преговорите обаче може да означава поредна стъпка към развода между Великобритания и ЕС.

Британският премиер настоява, че все още подкрепя членството на страната в ЕС, но при  нови условия.

По-рано тази седмица в телефонен разговор с Ангела Меркел той си позволи да порицае германския канцлер за това, че възпрепятства европейското сътрудничество в областта на отбраната като е спряла сливането между BAE Systems и EADS.

В същото време коалиционният партньор на Камерън от Либералдемократическата партия Ник Клег твърди, че е заклет привърженик на европейската идея. Водачът на лейбъристите Ед Милибанд също критикува правителството за самоизолацията, която налага на страната.

Проблемът на Камерън обаче е, че е пленник на антиевропейското крило в собствената си партия.

Вслушвайки се в опортюнистичните обществени настроения, британският премиер се страхува, че всяка алтернатива на сегашната политика на дистанциране от ЕС би довела до разцепването на Консервативната партия.

Влиянието на Клег не е достатъчно, за да охлади анти европейските настроения на торите, докато Милибанд не желае да рискува политическия си капитал като се застъпи за европейската кауза.

Междувременно извън сферата на политиката инвеститорите във Великобритания започнаха да се замислят за последиците от евентуалното излизане на страната от ЕС.

Това което политиците на Острова определено пропускат да забележат в своя дебат са настроенията на останалите европейци.

Налагайки условията, гарантиращи на страната специален статут, няколко британски правителства залагаха на картата, че федерално настроените европейци неизменно ще се съгласяват с исканите отстъпки поради заплахата, че Лондон може да напусне общността.

За известен период от време в това имаше известна истина. Кризата около еврото обаче накара европейските политици да преосмислят приоритетите си и да се фокусират върху по-неотложни проблеми от размахващата вето Великобритания.

Малко след като коалицията на Камерън пое кормилото на държавата през лятото на 2010 г. един от евроскептичните министри в правителството заяви, че вече не е необходимо Британия да напуска Европа, защото всъщност Европа се разделя с Британия.

Това наблюдение се оказа по-проникновено, отколкото той вероятно е предполагал.

Европа е изморена от исканията на Лондон за все нови и нови изключения от правилата на Съюза.

Европейските лидери са фокусирани върху сериозната задача да спасят еврото. Ако Великобритания иска да напусне, много политици вече са на мнение, че Лондон трябва да направи точно това.

Британският премиер обеща „подробно изявление“ по въпроса в близко бъдеще. Неговата цел е да постави условията си за новите отношения с ЕС, продължава Financial Times.

Планът на Камерън се състои в това да договори серия отстъпки като цена за британската благословия за промените в договора за ЕС, от които Еврогрупата се нуждае, за да постигне по-дълбока интеграция. Предложенията впоследствие могат да бъдат подложени на референдум, на който британците да решат бъдещето на Острова.

Този план обаче има няколко слаби места. Най-очевидното е, че правителството почти не разполага със сфери, в които да поиска допълнителни отстъпки.

Страната е извън еврозоната и за разлика от Полша няма никакво намерение да се присъединява към нея. Лондон също така отказва да участва в фискалния и банковия съюз.

Велокобритания отдавна е заявила, че не желае да се присъедини и към Шенгенското споразумение, а междувременно Камерън поиска евробюджет на две скорости, който да имунизира британските вноски от разходите около еврозоната.

Сега Камерън иска да се оттегли и от общоевропейското споразумение за правосъдие и борба с организираната престъпност. Освен напускане на единния пазар и изоставяне на общата външнотърговска политика, Лондон разполага със съвсем малко неща, от които може да поиска да бъде изключен.

Друг проблем се крие в британската презумпция, че останалите страни от еврозоната ще са склонни на отстъпки. Истината обаче е, че британското вето вече няма същата тежест.

Когато Лондон го наложи миналия декември, лидерите от еврозоната просто създадоха паралелна структура за фискално сътрудничество. Франция харесва този подход, докато Германия, която преди време полагаше усилия да се съобрази с желанията на политиците от Острова, сега изглежда не вижда особен смисъл в това. С други думи -  търпението на Меркел е на привършване, пише още FT.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Можем само да се учим от техните политици,като държава си имат всичко История,култура ,войска ,финанси,колонии,защо да нямат самочувствие и да си отстояват своето.Ами ,че щом нещата се влошават ,защо им е ЕС.Не трябва да се замазват грешките ,и въпреки че са консерватори на власт може да излезе ,че са по-гъвкави и далновидни от всички др.В таз държава политиците се подготвят от малки и се прави политика с десетки години напред и се знае кой е стопанина /не като нашите крадливи мекерета /.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Англичаните искат само положителните изгоди от ЕС ,а те май са по-малки от отрицателните...Нормално е политиците да мислят първо за собствения си народ ,а не за тези от изкуствено създадения ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
И аз искам да затворят и подведат под отговорност GS. Но малко ме съмнява да стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
И аз искам да затворят и подведат под отговорност GS. Но малко ме съмнява да стане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Sumurset
преди 11 години
Само да напомня - гърците можеха да крадат ,защото с помощта на Голдмън-Сакс успяха да излъжат целия свят за финансовото си състояние. Сега единия лъжец го наказват. Какво става с другия лъжец - не се коментира, а за наказание и дума не може да става. Просто не мога да разбера, защо подобни неща са забравят и света се държи сякаш само гърците са виновни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Не крадат? Скоро на някакъв празник си раздадоха бонуси. Сега на коледа ще има бонуси. А парите за тези бонуси откъде са? Да не са си ги изработили?? ХАХА Бонусите се дават за заслуги, не са основно човешко право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
poorcitizen
преди 11 години
всъщност от около две години гърците не само,че не могат да крадат,а дори и не могат финансират сектори като здравеопазване например...На постоянна работа(щастливци) във всяко едно ведомство тук са представители на т.н. тройка...Няма вариант да стане това...А иначе злоупотреби в невярващи размери от по над 30-50 милиарда направени от някои предприемчиви гръцки визионери са се случили...Както и за по малко милиарди(там гениите са доста повече-от провинциални съдии,до някои мениджъри на агенции,които тук са хиляди...всъщност дори правителството не знае колко е бройката на тези скрити и не толкова агенции)Вярно е,че си позволиха малко повече евтини пари от необходимото,но това е така всъщност с други държави на юг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Всъщност Исландия наистина фалира. След това започва от нулата. Причината, че ние тука не сме разбрали е защото малко се говори за това и ЕС не иска да позволи банките да фалират както стана в Исландия. Именно заради лобизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
SeriousVassilis
преди 11 години
Добре Исландия, може да не е присъща към останалите групи държави със които се спекулира, но след кризата от 2008 първо се заговори за фалита на Исландската централна банка . А от 2008 до сега се изляха стотици спекулации относно Европа, еврото и евросъюза. Затова за мен всичко е спекулация и лобизъм!Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Айде айде, защото малко по на изток от тях положението е цветущо. Като говориш за крадене - ами Гърците окрадоха доста милиарди от Европа и продължават да крадат, че и се жалват че им е малко. В един момент на някои им писва да са безкрайно солидарни. Всяка година вноските на Великобритания се увеличават за да спонсорират по-бедните страни, а всъщност тяхната икономика буксува. И в другите държави е същото. Ако Испания поиска помощ, около 20% от нея идват от Италия. Италия също не е цвете за мирисане, ако това стане тя ще е следващата, която ще поиска помощ, защото лихвата, на която тя дава помощ на Испания е по ниска от тая , на която Италия тегли пари от пазарите. Да не говорим и за цоциалистите които управляват ЕС (Барозу,Румпой,Шулц) и да ти кажа не се сещам да сме гласували за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още