IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Лондон не е искал официално ограничения за чужди работници

Изявлението на Комисията идва след вчерашно интервю на британския вътрешен министър Тереза Мей, която изрази намерения за въвеждане на визи за чужденци

20:02 | 08.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: Лондон не е искал официално ограничения за чужди работници

Великобритания не е правила постъпки пред Европейската комисия за удължаване ограниченията за работа на българи и румънци, например за въвеждане на визи. Това съобщи за националната телевизия говорител на Комисията. Вероятността за въвеждането на визи за Великобритания от 2014 година за гражданите на някои европейски държави беше оповестена в интервю на вътрешния министър Тереза Мей.

Когато във Великобритания се зададат избори или правителството се опитва да събере подкрепа, се повдига въпросът за имигрантите. Преди влизането на България и Румъния в Европейския съюз в британската преса имаше предупреждения, че българите и румънците ще окупират трудовия пазар. Това не се случи, а съществуващите ограничения за работа ще отпаднат в края на следващата година.

Ако Великобритания иска да ги продължи по някакъв начин, например чрез въвеждане на визи, ще трябва да се промени договорът за Европейския съюз, в който от 1957 година правото на труд и свободно придвижване е една от основните свободи на европейските граждани. В отговор на въпрос на БНТ говорител на Европейската комисия обяви, че такова искане няма.

"Британското правителство не е отправило искане за промяна на договора и за промяна на правото на свободна работа. Това право е от огромна полза за европейската и за британската икономика. То позволява на хората с подходящи умения да отиват там, където има предлагане на работни места. Британската икономика имаше полза от вливането на работници от новите страни-членки, например. В резултат на тези правила на договора много британски работници работят в други страни-членки", заяви Джонатан Тод.

В последно време българи, работещи във Великобритания, се оплакват от бавна обработка на документите за издаване на разрешителни и други формалности. Заради това евродепутатът Ивайло Калфин отправи въпрос към еврокомисаря по заетостта Ласло Андор дали не става дума за дискриминация. След като проучил въпроса, еврокомисарят заключава, че няма дискриминация, а подобни претенции трябва да се отнасят към съдилищата във Великобритания.

(БНТ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още