IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще се опита да отслаби властта на ЕЦБ

Лондон иска да попречи на държавите, които ще влязат в банковия съюз да прокарват регулации, валидни за целия ЕС, пише Ройтерс

17:24 | 15.10.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Великобритания ще се опита да отслаби властта на ЕЦБ

Великобритания предлага някои промени в бъдещия банков съюз на еврозоната, за да отслаби концентрираната в Европейската централна банка (ЕЦБ) власт, предаде Ройтерс, като се позова на запознат анонимен източник.

Агенцията припомня, че Европейската комисия (ЕК) предложи ЕЦБ да отговаря за надзора върху банките в еврозоната. Предложението обаче срещна съпротивата на Великобритания, което може да забави и дори да провали създаването на банковия съюз.

Според източника на агенцията Лондон смята да предложи система, при която държавите извън банковия съюз да предотвратят възможността останалите, които са се включили в обединението, да прокарват регулации, валидни за целия Европейски съюз.

Промяната, която Лондон иска, касае режима за гласуване в ЕЦБ. Предлага се всяко решение да се подлага на двойно гласуване – веднъж от държавите, които ще се присъединят към банковия съюз, и втори път – от държавите извън банковия съюз.

Опасенията на британската централна банка са, че тя ще отпадне от процеса по взимането на решения от ЕЦБ, тъй като правителството не възнамерява да се включва в бъдещия банков съюз, а институцията ще продължи да регулира банките в страната.

Въпреки че дискусията е чисто техническа, тя е силно политически натоварена. Друг източник на агенцията коментира, че това може допълнително да вгорчи и без това влошените отношения между ЕС и Великобритания.

По принцип Лондон подкрепя създаването на банков съюз, защото той ще обедини държавите от еврозоната и ще помогне или за спасяването, или за навременното „прочистване“ от проблемните банки.

Лондон обаче се опасява, че ЕЦБ ще използва новите си и по-големи правомощия, за да налага нови регулаторни правила, валидни за целия Евросъюз, които биха фаворизирали държавите от Континента и биха поставили Лондон - най-големият европейски финансов център - в неизгодна позиция.

Ако опасенията на Великобритания не се разсеят, правителството на страната може да блокира създаването на жизненоважния за еврозоната банков съюз, тъй като той трябва да се подкрепи от всички държави от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
По това което слушам напоследък от английските политици е, че се замислят за позицията на Швейцария, която не е в ЕС и ЕЗ и е с много по-висок стандарт от почти всички държави вътре. Тяхната теза е: "Ние искаме търговски съюз със страните от Европа и да можем сами да си договаряме търговските отношения с останалия свят". В момента, поне те така казват, нямат право да договарят нищо сами извън ЕС без посредничеството на Брюксел. Те странят от политически и фискален съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Хайде сега ново 20. Е не може орел, рак и щука да я карат в една посока. Или сама да ползваш общия пазар ама като не ти е изгодно да си отвънка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
sel4o
преди 11 години
Да опитат да запазят целостта на империята си на фона на референдума за независимост на Шотландия, а не да се занимават с ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още