IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емилио Ботин: Банковият съюз в Европа е от „решаващо значение“

Това е амбициозен, комплексен и труден процес, но не можем да го отлагаме, коментира директорът на най-голямата испанска банка Santander

13:15 | 15.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Емилио Ботин, председател на Santander. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Емилио Ботин, председател на Santander. Снимка: Ройтерс

Изпълнителният директор на най-голямата испанска банка Santander определи създаването на банков съюз в Европа като „решаващо“ за излизане от дълговата криза, съобщава Financial Times.

„Банковият съюз е амбициозен, комплексен и труден процес... ние обаче не можем да го отлагаме“, казва Емилио Ботин, 78-годишният председател на Santander.

Банковият съюз, който лидерите на Европейския съюз (ЕС) предложиха през юни, би включвал централизиран банков надзор в региона и създаване на паневропейска мрежа в подкрепа на сектора.

Политиците вярват, че идеята, ако се приложи бързо и ефикасно, ще разчупи порочния кръг, при който финансово слаби правителства подпомагат слаби банки, които в замяна изкупуват техните облигации.

Въпреки това планът среща опозиция, особено в Германия, поради опасенията за начина, по който банковият надзор ще бъде прехвърлен към единен банков регулатор. Берлин се притеснява и за това, че банките във финансово стабилните страни ще трябва да гарантират банковите депозити в слабите страни.

Ботин не коментира испанската програма за бюджетни икономии, както и реакцията срещу нея. Той обаче предупреждава, че Старият континент като цяло се намира в рискова ситуация.

„Европа е крайъгълният камък на западното общество. Ако не действаме бързо и решително рискуваме упадък“, изтъква той.

Съществуват опасения, че политическият спор около идеята за банков надзор е отчасти опит от страна на правителствата кредитори да не позволят европейски фондове да бъдат инжектирани директно в испанските банки – искане, което може да бъде направено единствено, след като бъде създадена единна система за банков надзор.

Германия е една от страните, които настояват Европейската централна банка (ЕЦБ) да се концентрира върху големите банки и да остави по-малките на националните регулатори – позиция, която е неприемлива за Франция. Германия също така предпочита с тази реформа да не се прибързва.

Ботин настоява за създаване и на общоевропейски механизъм за гарантиране на депозитите – стъпка, която банкерът определя като „решаваща за възстановяване на доверието“.

Създаването на единна система за гарантиране на възлизащите на 5 трлн. евро депозити в еврозоната среща особена съпротива в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още