IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските страни спорят за параметрите на единния банков надзор

Сред споровете е размерът, при който банките ще стават обект на директна регулация от ЕЦБ, както и това дали да има значение делът на активите им от местния БВП

14:34 | 29.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър на Швеция Андрес Борг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Швеция Андрес Борг. Снимка: Ройтерс

Европейските страни спорят за това, колко голяма трябва да е една банка, за да попадне под прекия надзор на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Bloomberg, позовавайки се на документ с предложения, изготвен от Кипър, който в момента председателства Европейския съюз (ЕС).

Някои правителства настояват да се заложи нисък праг и под надзора на ЕЦБ да попадат всички банки с активи над 2,5 млрд. евро. Други обаче искат този праг да е 20 млрд. евро, или дори 60 млрд. евро, се посочва в документа.

Страните не могат да се договорят и по въпроса дали ЕЦБ трябва да упражнява пряк надзор в случаите, когато съотношението на активите на определена банка към брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, където тя е базирана, е над определено ниво. Предложените граници са 20%, 50% и 75% от БВП.

Европейските правителства се опитват да спазят поетия ангажимент да създадат общ надзорен орган към ЕЦБ до края на 2012 г.

Финансовите министри от еврозоната ще се срещнат следващата седмица, за да се опитат да постигнат компромис. Подобно решение се приема за ключово за намирането на дългосрочно решение на дълговата криза, тъй като би премахнало порочния кръг, при който силно задлъжнели правителства спасяват несъстоятелни банки, които в замяна изкупуват техни ДЦК.

В документа не се споменава кои страни какви позиции защитават.

Друго предложение гласи прекият надзор от страна на ЕЦБ да бъде наложен на всяка банка, която има трансгранично присъствие. Освен това при всеки отделен случай централната банка може да изземе функциите на националните регулатори.

Надзорният орган трябва да бъде създаден преди еврозоната да обсъди възможността за спасяване на банки чрез директна подкрепа от спасителния фонд за еврозоната. За момента правителствата трябва да гарантират заемите от спасителния фонд, като например възлизащия на 100 млрд. евро план за спасяването на испанските банки.

Финансовият министър на Швеция Андрес Борг заяви, че е възможно да се наложат промени в договора за ЕС, които да позволят страните, които не са членки на еврозоната, да не бъдат третирани като второкласни членове на системата.

Сегашните правила не позволяват на страни извън еврозоната да участват в Управителния съвет на Европейската централна банка.

Според последните предложения страните извън еврозоната ще могат да пренебрегват решенията на ЕЦБ, ако не са съгласни с тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още