IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние призовава за "политическа воля" за създаването на банковия съюз

Сделката за европейския банков съюз може да бъде постигната чрез „добри решения в съществуващите договори“, според еврокомисаря

13:08 | 26.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Барние призовава за "политическа воля" за създаването на банковия съюз

Финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) спешно трябва да разсеят съмненията около политическата воля за създаването на единен орган за банков надзор, така че преговорите да не се проточат и да не се разстрои работата на и без това крехките пазари.

За това предупреди еврокомисарят по вътрешния пазар и финансовите въпроси Мишел Барние, цитиран от FT.

В интервю за изданието Барние призова да бъде наложен таван на банкерските бонуси, обвързването им с фиксираното заплащане на банкерите, както и да бъдат променени европейските договори, за да се засили новият режим на банковия надзор.

В последните седмици преговорите за създаването на европейския банков съюз забуксуваха заради опасенията на няколко държави, сред които Германия и Швеция. Очаква се поставеният краен срок за договарянето на рамката – краят на настоящата година, да бъде пропуснат.

Срещата на финансовите министри на Евросъюза тази седмица ще бъде важен тест дали ангажиментите ще бъдат спазени.

Мишел Барние избегна директните критики, но посочи, че „министрите са получили ясни инструкции на последните две срещи на високо равнище“.

Ние трябва да спазим възприетия краен срок. Нуждаем се от политическо решение и това е възможно. Ако има политическа воля, това не е решение, което да не може да бъде взето преди края на годината“, посочи той.

Барние посочи, че разбира опасенията и на Германия, и на Швеция, но настоява сделката да бъде постигната чрез „добри решения в съществуващите договори“. Втората стъпка е да бъдат променени някои основни закони на ЕС, които да направят банковия съюз по-силен.

Еврокомисарят обаче е песимистично настроен що се отнася до исканията на Великобритания за предпазни мерки заради проблемът с потенциалното върховенство на банковия съюз над законодателството на ЕС.

Барние освен това ще потърси някои отговори от Вашингтон, тъй като САЩ решиха да отложат прилагането на изискванията на Базел ІІІ за неопределено време.

Заради решението на Щатите еврокомисарят се изправя пред надигащите се гласове и на европейската банкова и финансова индустрия за отлагането на реформите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още