IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия последва Великобритания и поиска отделяне на рисковите дейности на банките

Правителството на Меркел одобри нови регулации за ограничаването на риска в банковия сектор

18:23 | 06.02.13 г. 2
Германия последва Великобритания и поиска отделяне на рисковите дейности на банките

Германското правителство одобри законопроект, който ще принуди спестовните банки да отделят звената за ипотечно кредитиране, както и за високочестотна търговия, когато свързаните с тях дейности надхвърлят 100 млрд. евро или 20% от банковите баланси, предаде Bloomberg.

Финансовият регулатор на страната ще получи дискреционни правомощия, които ще засягат финансовите институции, които не са обхванати от ограниченията.

“На базата на данните от 2011 г. мога да кажа, че от мярката ще бъдат засегнати 10-12 банки”, съобщи днес финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле. “Упълномощаваме и финансовия регулатор да действа при необходимост, в зависимост от отделните случаи”, допълни той.

Законопроектът е поредната мярка за затягане на финансовите регулации, която канцлерът Ангела Меркел предприема в навечерието на изборите в страната, след като въведе ограничения за късите продажби и възнагражденията на банковите мениджъри, както и накара банките да отделят средства в специален фонд. Дискусии по въвеждането на подобни мерки се водят и във Великобритания.

Според новия регламент топ мениджърите на банките ще бъдат лишавани от свобода до пет години или глобявани до 11 млн. евро, ако умишлено не спазват буквата на закона и в резултат поверените им банки изпаднат в затруднение.

Зам.-финансовият министър на Германия Щефан Кампетер коментира, че предвиденият затвор “не е драконовски, но пък е правилен”. “Правните решения и отговорността не бива да се ограничават само до регламентацията на бонусите”, допълни той.

От асоциацията на германските банки обаче контрираха законопроекта, като коментираха, че няма доказателства отделянето на търговското от инвестиционното банкиране да е подобрило стабилността на банковата система и финансовите пазари. “Приетият днес законопроект ни води в грешна посока и отслабва позициите на Германия като международен финансов център”, посочи президентът на организацията Андреас Шмиц.

Правителството обаче се надява, че законопроектът ще бъде одобрен бързо от долната камара на парламента. Амбициите са новите регламенти да бъдат окончателно приети преди лятото и да влязат в сила от 2014 г. Банките ще имат срок да приведат дейността си според изискванията на законодателството до края на 2015 г.

Информационната агенция припомня, че Еврокомисията реши да изчака до септември, преди да предложи проект за реформи на банковите структури с цел ограничаването на риска. Германия обаче настоява да се ускори банковата реформа в еврозоната и преструктурирането да започне от 2015 г., а не от 2018 г., както планира Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
Приетият днес законопроект ни води в грешна посока и отслабва позициите на Германия като международен финансов център------------------И защо изобщо трябва да има "международни финансови центрове"? Светът се движи към ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ. Центровете са остаряла концепция, а да не говорим пък, че толкова конЦЕНТРИРАха паричните ресурси, че такива почти не останаха в тези, които имат нужда от тях - реалната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Melani2
преди 11 години
Под двоен обстрел.... Финансовият регулатор на страната ще получи дискреционни правомощия..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още