IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания обсъжда принудително разделяне на банки

Финансовите институции, чиито инвестиционни операции застрашават търговското банкиране, може да бъдат принудени да продават по-рисковите си операции

10:10 | 04.02.13 г.
<p>
	Финансовият министър Джордж Осбърн предлага правителството да има финалната дума за рисковите операции на банките, които не спазват правилата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър Джордж Осбърн предлага правителството да има финалната дума за рисковите операции на банките, които не спазват правилата. Снимка: Ройтерс

Британските банки, които не успяват да разграничат търговското банкиране от рисковите дейности, ще бъдат принудително разделяни. Това се очаква да бъде обсъдено в британския парламент и защитено като идея от финансовия министър Джордж Осбърн, предаде Ройтерс.

Лондон вече възприе идеята банките на Острова да изолират рисковите от обичайните операции, след като заради кризата се наложи да бъдат спасявани с пари на данъкоплатците Royal Bank of Scotland и Lloyds Banking Group.

Осбърн обаче е готов да отиде още по-далеч и да раздели принудително финансовите институции, които не спазват правилата.

„Ако банките не спазват изискванията, регулаторът и финансовото министерство ще имат правото да разделят напълно операциите им“, посочва се в речта на Осбърн пред британските депутати, откъси от която бяха разкрити от ведомството.

В законопроекта, който се очаква днес да влезе в парламента, се предвижда централната банка да наблюдава какви рискове поемат финансовите институции и дали инвестиционните им взена не застрашават търговските им операции. Ако Bank of England идентифицира опасност, правителството ще трябва да вземе чувствителното решение дали банките да не бъдат принудени да продадат някои от звената си.

Очаква се по време на обсъждането на законопроекта Джордж Осбърн да даде повече подробности и за новите правила за намаляването на задлъжнялостта на банките.

Спорните планове на британския финансов министър за ограничаването на риска за банковата система идват във време, в което обществения гняв срещу финансовите институции ескалира. Осбърн настоява, че неговите реформи ще внесат баланс, ще отговорят на общественото недоволство и същевременно ще избегнат популистка реакция, отбелязва агенцията.

Опозицията във Великобритания обаче изрази несъгласието си с някои идеи на финансовия министър и посочи, че той няма да предприеме банковата реформа, от която страната наистина се нуждае.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още