IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да се доверим на еврото?

Първите положителни сигнали за единната европейска валута може би вече са налице

12:01 | 05.08.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трябва ли да се доверим на еврото?

Преди около година президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обеща да направи каквото е необходимо, за да спаси еврото. Реалността през последните 12 месеца обаче бе, че той не направи почти нищо, защото просто не му се налагаше.

Схемата за изкупуване на държавни облигации на страните от еврозоната на вторичния дългов пазар (Outright Monetary Transactions – OTM), която имаше за цел да успокои облигационните пазари, вече постигна целта си, въпреки че все още предстои да бъде реализирана. Самото ѝ съществуване беше достатъчно, за да уравновеси пазара на облигации, пише MarketWatch.

През последната една година доходността по 10-годишните испански ДЦК, която на практика се превърна в мярка за нагласите на инвеститорите към еврозоната, се срина от 7,8% до 4,6 на сто. През май индикаторът падна дори до 4% на фона на очакванията, че Федералният резерв ще ограничи мащабните си монетарни стимули за американската икономика.

Добро представяне отчитат и италианските облигации. Въпреки назряващата политическа криза в Италия, свързана със съдебната присъда на бившия премиер Силвио Берлускони – лидер на една от коалиционните формации, пазарът на облигации на Апенините остава стабилен, като доходността по 10-годишните бонове задържа позиции на ниво от 4,4%.

Кризисните времена на Стария континент сринаха единната европейска валута в края на 2011 г. и първото полугодие на 2012 г., когато еврото загуби близо 20% от покупателната си стойност спрямо долара. Въпреки това, постепенното подобрение на икономиката на еврозоната спомогна за преустановяване на негативния тренд и за ръст от близо 1% през последните 12 месеца.

Какво следва оттук нататък за еврото?

Съществуват множество фактори, които влияят на движенията на европейската валута. При положително развитие в Европа подобряването на икономиката на еврозоната трябва да даде на инвеститорите вяра, че най-лошото е преминало. Подобрените настроения пък ще означават нови парични потоци, вливащи се в Европа. А това ще даде тласък на еврото.

Първите зелени светлини вече са налице. Европейското потребление на петрол се повишава за първи път в последните две години, а испанската безработица - макар и все още шокиращо висока на ниво от 26,3% - се понижава леко също за първи път в последните две години.

Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Аз пък викам да се доверим на Лева. Пардон забравих, че сме некадърни за да водим собствена монетарана политика и до края на света ще сме под валутно робство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 10 години
Eдна от причините,макар и не основната,за затъването на Европа в настоящата криза е дебилното упорство на ЕЦБ и душеприказчиците им да държат на всяка цена еврото силно.Всички са крякнли като жаби "силно евро,та силно".КАК по дяволите помага силното евро на обикновения европеец?! Никак !! Такъв разменен курс е изгоден само на престъпниците от управлението на САЩ и съответните им блюдолизци от ЕЦБ и Германия. Вместо да свалят лихвите и да започнат масова девалвация на еврото, тъпите европейски оФФце затягат бюджетна дисциплина и фалират цели държави. Да се разберем - не казвам да се следва сляпо ФЕД - там са тотално фалирали и нямат никакви други опции в момента . Но Защо Европа трябва безрезервно да се навежда на евреите от Уол Стрийт, не ми е ясно?!Защо ние сме длъжни да избиваме олигофрениите на американците - сори,ама американският дефицит не може и НЕ ТРЯБВА да бъде основно изтриван чрез девалвация на долара само спрямо еврото. Има си и други валути-да се справят с юана....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Хаха, много точно казаноИ докато повечето хора се чудим на кое да заложим и кое ще оцелее режисьорът на постановката който държи контрол и над двете валути е един и същ и се радва на поведението на стадото.Аз съм по-голям оптимист за долара.А за нас.... като гледам какво става последно време ме гризят едни съмнения, чеЕС и САЩ ни подариха отново на руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
krasus
преди 10 години
Така е - или еврото ще потъва за сметка на долара или обратното -пълно щастие за целия свят няма....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
toto 2
преди 10 години
Това поръчкови статии ли са или какво ....На една ,две седмици сменяте посоката : Ту еврото не го чака нищо добро ,ту хвала на Еврото..Да има работа за Спекулантите явноА Европа ще се оправи май ,без нищо съществено да се прави :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още