IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да се доверим на еврото?

Първите положителни сигнали за единната европейска валута може би вече са налице

12:01 | 05.08.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трябва ли да се доверим на еврото?

Кери трейдът е друг основен фактор, определящ валутните движения. По-високодоходните валути са склонни да се покачват в сравнение с по-нискодоходните си конкуренти. Валутни търговци продават на късо нискодоходните валути, влагайки средствата си в такива с по-голяма доходност и надявайки се да се възползват от лихвените спредове процента.

Към момента основната лихва на Федералния резерв практически е нулева (официално е в диапазона 0,00-0,25%). Председателят на Фед Бен Бернанке отбеляза, че стойностите ще останат близки до тези нива "в обозримо бъдеще", което следва да се разбира поне до края на 2014 г. ЕЦБ от своя страна запази ставката малко, но не чувствително по-висока - при 0,5%. В този смисъл, малко вероятно е единната валута да бъде обект на кери търговията, която не би трябвало да засегне чувствително европейските пари.

Ниската инфлация като цяло води до поскъпване на валутата при равни други условия. И в това няма нищо лошо за еврото. Инфлацията в еврозоната възлизаше на 1,6% през миналия месец, като основната бе едва 1,2%. В САЩ цифрите са съответно 1,8% и 1,6%. Нивата едва ли ще се изменят чувствително в близките месеци. Ако такъв тренд все пак стартира, той най-вероятно ще започне първо от Щатите.

Друга добра новината за еврото е положителното търговско салдо на Стария континент. Докато петте години на икономически и финансови проблеми доведоха американската икономика до дефицит по текущата сметка от 2,7% от брутния вътрешен продукт, еврозоната продължава да се радва на излишък от около 2% от БВП.

Цитираните данни показват, че еврото може да се надява на покачване, макар и скромно, спрямо долара през следващата година. Разбира се, цялата тази хипотеза може да се срине, ако политическите кризи в Италия и/или Испания се разраснат, като негативизмът несъмнено ще се пренесе на пазарите.

Ако все пак вземем предвид немалката вероятност от относителна стабилност в еврозоната, налице ще бъде силно желание от страна на инвеститорите да се доверят на европейските фондови пазари. Първо – заради стабилността, и второ – поради относително по-евтините цени и по-добри дивиденти спрямо техните американски конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Аз пък викам да се доверим на Лева. Пардон забравих, че сме некадърни за да водим собствена монетарана политика и до края на света ще сме под валутно робство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 10 години
Eдна от причините,макар и не основната,за затъването на Европа в настоящата криза е дебилното упорство на ЕЦБ и душеприказчиците им да държат на всяка цена еврото силно.Всички са крякнли като жаби "силно евро,та силно".КАК по дяволите помага силното евро на обикновения европеец?! Никак !! Такъв разменен курс е изгоден само на престъпниците от управлението на САЩ и съответните им блюдолизци от ЕЦБ и Германия. Вместо да свалят лихвите и да започнат масова девалвация на еврото, тъпите европейски оФФце затягат бюджетна дисциплина и фалират цели държави. Да се разберем - не казвам да се следва сляпо ФЕД - там са тотално фалирали и нямат никакви други опции в момента . Но Защо Европа трябва безрезервно да се навежда на евреите от Уол Стрийт, не ми е ясно?!Защо ние сме длъжни да избиваме олигофрениите на американците - сори,ама американският дефицит не може и НЕ ТРЯБВА да бъде основно изтриван чрез девалвация на долара само спрямо еврото. Има си и други валути-да се справят с юана....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Хаха, много точно казаноИ докато повечето хора се чудим на кое да заложим и кое ще оцелее режисьорът на постановката който държи контрол и над двете валути е един и същ и се радва на поведението на стадото.Аз съм по-голям оптимист за долара.А за нас.... като гледам какво става последно време ме гризят едни съмнения, чеЕС и САЩ ни подариха отново на руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
krasus
преди 10 години
Така е - или еврото ще потъва за сметка на долара или обратното -пълно щастие за целия свят няма....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
toto 2
преди 10 години
Това поръчкови статии ли са или какво ....На една ,две седмици сменяте посоката : Ту еврото не го чака нищо добро ,ту хвала на Еврото..Да има работа за Спекулантите явноА Европа ще се оправи май ,без нищо съществено да се прави :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още