IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната с първо разширение от 18 месеца

Подобрението на показателя е повсеместно за региона, като в Германия производството през юли дори отчита растеж

13:49 | 24.07.13 г.
Бизнес активността в еврозоната с първо разширение от 18 месеца

Икономическата активност в еврозоната излиза на територията на разширяване през юли за пръв път от януари 2012 г. насам, сочат данни на базирания в Лондон институт Markit, цитирани от CNBC.

За MarketWatch това е ясен признак, че валутният съюз излиза от най-продължителната рецесия от основаването си досега.

Първоначалните данни за съвкупния индекс на бизнес активността за региона сочат нарастване до 50,4 пункта през този месец от коригираните в посока на повишение 48,8 пункта през юни при първоначално обявени 48,7 пункта. Очакванията на анализаторите бяха за подобрение само до 49,1 пункта.

Резултат над 50 пункта бележи разширяване на активността, а под 50 пункта – свиване.

Активността в Германия и Франция, двете най-големи икономики в еврозоната, също се е увеличила през юли, като компаниите от частния сектор в двете страни са се представили по-добре и от предварителните прогнози.

Съвкупният индекс на бизнес активността във Франция изкачи 17-месечен връх при 48,8 пункта през юли от 47,4 пункта през миналия месец. Данните за съвкупния показател в Германия достигат 52,8 пункта от 50,4 пункта през юни.

„Това са много силни числа, изненадващата сила е повсеместна“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. „Германия води растежа при силно разширяване в производството и услугите във Франция, която бе слабото място в тези изследвания, като производството дори се е върнало към ръст“, добави той.

Макар данните да са по-добри от очакваните, един икономист предупреждава, че перспективата пред икономиката на еврозоната остава слаба. „Окуражаващо е да се наблюдава подобрение, но дори моята доста песимистична прогноза за Европа изисква бизнес активността да се разшири с един пункт през годината и с още два пункта догодина, а това ще ѝ позволи да постигне само слаб растеж“заяви Михала Маркусен, ръководител на отдела за световната икономика във френската банка Societe Generale.

Оповестяването на информацията изпрати еврото на едномесечен връх от 1,3255 спрямо щатския долар, преди да се отдръпне леко от него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още