IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в сектора на услугите в САЩ с най-слабо темпо от 3 години през юни

С най-голяма заслуга за слабия резултат са новите поръчки, докато заетостта се очертава като почти единствен светъл лъч

18:56 | 03.07.13 г.
Ръстът в сектора на услугите в САЩ с най-слабо темпо от 3 години през юни

Темпото на ръст в американския сектор на услугите се забави през юни, отчитайки най-слабата си стойност от над 3 години, след като новите поръчки почти замряха и въпреки скока в заетостта, осигурил пореден окуражителен знак за пазара на труда, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на Института за управление на доставките.

От института обявиха, че индексът им за активността в сектора на услугите се е понижил до 52,2 пункта през миналия месец от 53,7 пункта през май, оставайки и под очакванията на анализаторите за повишаване до 54 пункта.

Макар че резултат над 50 пункта показва разширяване в сектора, забавянето през юни доведе ръста до най-ниското му ниво от февруари 2010 г.

Намаляването на новите поръчки не осигурява кой знае колко оптимизъм за перспективата пред растежа на американската икономика. Подиндексът за новите поръчки падна до 50,8 пункта през юни от 56 пункта през предходния месец, достигайки най-ниското си ниво от юли 2009 г. - месецът след края на рецесията в САЩ.

Заетостта се очертава като светлият лъч в резултатите, като подиндексът нараства до 54,7 пункта от 50,1 пункта. Това е поредната добра новина за пазара на труда в САЩ само ден преди внимателно следения доклад за заетостта на американското министерство на труда.

Подиндексът за износа се е свил до 47,5 пункта през миналия месец от 50 пункта през май, макар че поръчките за вноса отчитат подобрение до 53,5 пункта от 49,5 пункта.

През последните месеци растежът в огромния сектор на услугите се оказа по-устойчив от този в производството и остава на територията на разширяване от началото на 2010 г. досега. Индексът остава с близо 4 пункта под най-високото постижение за годината от 56 пункта, регистрирано през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още