IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Услугите в Китай намаляват темпа на разширяване

Лекият спад на активността при услугите се дължи главно на сезонни фактори в строителството

10:42 | 03.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Услугите в Китай намаляват темпа на разширяване

Секторът на услугите в Китай се е разширил с по-нисък темп през юни, като активността в строителна индустрия спада, което е още един знак, че втората по големина икономика в света губи инерция, съобщава Ройтерс.

Неубедителното представяне на услугите няма да може да компенсира по-дълбокия спад в промишлеността в момент, в който ръководителите на страната изглежда не са склонни да предприемат политики за насърчаване на растежа.

PMI индексът за сектора на услугите на местната статистика се е понижил до 9-месечно дъно от 53,9 пункта от 54,3 през май. Подиндексът за строителството е спаднал до 59,3 пункта от 62,2 през май. Границата от 50 пункта разделя разширяването от свиването на активността. 

„Лекият спад при услугите се дължи главно на сезонни фактори в строителството“, коментира Цай Дзин от Китайската федерация за логистика и доставки. 

Секторът на услугите в Китай е съставлявал 46% от икономиката през 2012 г. Компаниите от сектора изпревариха през 2011 г. промишлените фирми като най-голям работодател.

„Заетостта само ще се влошава в следващите месеци. Печалбите на компаниите намаляват и те инвестират по-малко“, посочва Хао Джоу, икономист на ANZ в Шанхай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още