IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всеки втори гражданин на ЕС се притеснява от ръст на безработицата

Икономическата криза се преплита с политическата и обществото поставя под съмнение легитимността на сегашната система, смята експерт

12:16 | 24.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Всеки втори гражданин на ЕС се притеснява от ръст на безработицата

Един от всеки двама граждани на Европейския съюз (ЕС) смята, че най-лошото от кризата със заетостта в общността предстои. Това сочат резултатите от проучване, публикувани от Европейската комисия (ЕК) и цитирани от CNBC.

Само 36 на сто от анкетираните близо 32 700 души са посочили, че според тях безработицата е достигнала своя връх. Общо 55% очакват проблемите на пазара на труда да се задълбочат.

Въпреки политическите и икономическите проблеми на ЕС обаче 62 на сто от участниците в изследването на Евробарометър продължават да се определят като „граждани на Европейския съюз“.

Наблюдава се обаче поляризация на евронастроенията в отделните държави, като в Гърция и Кипър например под половината от гражданите се идентифицират с ЕС, сочат данните.

„Икономическата криза се преплита с политическата и обществото поставя под съмнение легитимността на сегашната система. Все още държавите-членки провеждат национални политики, но в държави като Гърция хората се обърнаха срещу мерките за икономии, наложени от ЕС“, коментира Павел Свидлички, анализатор от Open Europe.

"Има голямо напрежение заради спасителните програми и икономиите и това се отразява на данните“, допълва той.

Гражданите са изразили загриженост и от политическата система на блока, като 67 на сто от анкетираните са изразили несъгласие с твърдението, че „моят глас се зачита в Европейския съюз“.

Данните сочат още, че само 24% от анкетираните са определили еврото като най-доброто постижение на ЕС. Гражданите на Словения, Словакия и Люксембург са най-големите привърженици на единната валута, докато в Швеция и Великобритания се наблюдава най-сериозната й опозиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още