IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ отново запази основната лихва

Английските централни банкери също оставиха без изменение основните си лихвени нива

15:19 | 01.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ отново запази основната лихва

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основния си лихвен процент без промяна на ниво от 0,50 на сто на фона на сигналите, че икономиката на валутния блок може би е започнала да се възстановява от най-дългата си рецесия в историята, предава Bloomberg.

Централните банкери запазиха процента на рекордно ниското ниво за трети пореден месец след понижението с 0,25 процентни пункта през май. Решението съвпадна с мненията на 62-ма от 63-те анкетирани от Bloomberg икономисти, като единствено експертите от Wells Fargo Securities предвиждаха допълнително понижение.

По-късно през деня се очаква президентът на ЕЦБ Марио Драги да даде официално изявление във връзка с решението на банката. Основната задача пред Драги и другите централни банкери ще бъде да подпомогнат растежа, като гарантират на финансовите пазари, че ЕЦБ няма да затегне паричната си политика твърде скоро. 

По-рано през деня стана ясно, че производствената активност в еврозоната се е разширила повече от очакваното през юли след две години на спад. Индексът на Markit Economics, който отразява нагласите на мениджърите в производствения сектор, се е повишил до 50,3 пункта от 48,8 пункта през юни при първоначална оценка от 50,1 пункта. Измерителят за първи път от юли 2011 г. преминава ключовата граница от 50 пункта, която индикира растеж.

"Въпреки че данните от проучването продължават да се движат в съответствие с оптимистичния сценарий на ЕЦБ, ние очакваме Драги отново да потвърди, че рисковете за икономическите перспективи остават в неблагоприятна посока", каза Ник Матюс, старши икономист в Nomura International Plc в Лондон.

Междувременно и Aнглийската централна банка (АЦБ) остави без промяна основния си лихвен процент на ниво от 0,50 на сто днес, запазвайки и текущия размер на монетарните стимули за икономиката, съобщава Ройтерс.

След края на срещата си Комитетът по паричната политика към АЦБ не публикува официално становище по въпроса за разлика от първата среща, председателствана от новия управител на банката Марк Карни през миналия месец.

Това провокира британския финансов министър Джордж Озбърн да поиска Карни и останалата част от централните банкери да му докладват следващата сряда намеренията си относно бъдещата парична политика на Великобритания.

От АЦБ обявиха единствено, че подробна информация за дискусиите и разбивка на вота на централните банкери се очаква да бъдат разпространени на 14-ти август.

По време на предишното си заседание на комитета, проведено на 3-4 юли, той единодушно гласува срещу увеличаването на количествените улеснения. Вотът бе иницииран от двама от членовете, които преди това подкрепяха увеличаването на монетарните стимули за британската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още