IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС одобри окончателно влизането на Латвия в еврозоната

Решението страната да влезе в еврозоната бе взето от латвийското правителство през март 2010 г.

17:46 | 09.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС одобри окончателно влизането на Латвия в еврозоната

Министрите на икономиката и финансите на страните от Европейския съюз (ЕКОФИН) одобриха окончателно влизането на Латвия в еврозоната на 1 януари 2014 г., съобщава Bulgaria On Air. През изминалия месец същото направиха и Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Така Латвия ще се превърне в 18-тата страна-членка на съюза, приела единната европейска валута. Курсът, по който ще се изчисли местната валута, ще бъде 0,702804 лата за едно евро.

Още в края на миналата година беше признато покриването на критериите от Маастрихт. Към момента икономическите показатели на прибалтийската република са по-добри от повечето страни използващи единната валута. Страната има най-високият растеж в ЕС. През 2012 г. инфлацията беше 1,3% от целевите 2,7%, а бюджетният дефицит - 1,2%, при заложен таван от ЕС в рамките на 3%. Държавният дълг пък бе 40,7 на сто от БВП при норма от 60%.

Решението страната да влезе в еврозоната бе взето от латвийското правителство през март 2010 г. "Свършихме си работата и виждаме много предимства в средносрочен и дългосрочен план. Въпреки, че в момента обстановката в еврозоната не е най-добрата, ние продължаваме напред, защото знаем колко важна е тази цел, особено за малки и отворени икономики. Важно е и с оглед на това, че всичките ни съседи вече приеха или съвсем скоро ще приемат еврото - Финландия, Естония, Литва и други. Така че ние сме много уверени в евро", заявява Андрис Вилкс, министър на финансите на Латвия.

След обявяване на решението по време на срещата на ЕКОФИН ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум коментира, че присъединяването на Латвия към еврозоната е резултат от огромните усилия на страната да реформира икономиката и финансовия си сектор.

"С изключение на едва няколко държави, всички страни-членки на ЕС рано или късно ще въведат еврото. Това е част от договора. Дали еврото преодоля кризата? Мисля, че показахме голям прогрес по отношение на различни проблеми. Показахме повече стабилност на финансовия пазар и възвърнахме доверието в еврото", коментира Дейселблум.

"Разбира се, все още имаме много работа, например по отношение на банковия съюз и структурните реформи. Излизането от кризата не е нещо, което става за два месеца", отбеляза още ръководителят на Еврогрупата.

Латвия претърпя едни от най-тежките мерки за строги икономии в ЕС, след като кризата през 2008-2009 г. понижи брутния ѝ вътрешен продукт с близо 20%. Страната дори прибегна до спасителен заем от международните кредитори в размер на 7,5 млрд. евро, който бе използван за изплащане на държавни дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още