IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's повиши рейтинга на Латвия до ВВВ+

Одобрението на ЕК за присъединяването на Латвия към еврозоната от 1 януари 2014 г. е в основата на рейтинговото действие

12:22 | 11.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Standard & Poor's повиши рейтинга на Латвия до ВВВ+

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's повиши кредитния рейтинг на Латвия по краткосрочните и дългосрочните задължения на страната в национална и чуждестранна валута до BBB+ от BBB, но влоши прогнозата по него до „стабилна“ от „позитивна“, съобщи Интерфакс.

От Standard & Poor`s обосновават решението си за повишаване на рейтинга с положителната оценка в доклад на Европейската комисия за готовността на Латвия за членство в еврозоната и с очакването за влизането на страната във валутния съюз от 1 януари 2014 г. Окончателното решение за присъединяването е на министрите на финансите на страните-членки на еврозоната и се очаква то да бъде взето на 9 юли.

От агенцията отбелязват, че стабилната перспектива по рейтинга отразява очакването, че икономиката ще продължи следкризисното си възстановяване и че правителството ще остане недвусмислено ангажирано със стабилна фискална политика.

Изпълнявайки критериите от Маастрихт, Латвия доказа, че провежданата от нея политика е ефективна, смятат от Standard & Poor`s.

Нейните анализатори отбелязват, че членството на страната в еврозоната може да повлияе положително върху кредитоспособността на правителството, понижавайки рисковете от валутния обмен и осигурявайки достъп на латвийската банкова система до ликвидност от Европейската централна банка.

„Въвеждането на еврото би елиминирало несъответствието в латвийската банкова система, в която голямата част от заемите вече са в общата европейска валута. По този начин Латвия би получила достъп до добре развит пазар на капитал, на който сделките се извършват в използваната в страната валута, както и до гъвкавостта, осигурена от силната монетарна политика на ЕЦБ“, се изтъква в съобщението на Standard & Poor's.

Агенцията прогнозира също, че след преминаването към еврото латвийското правителство ще продължи да провежда фискална политика, отговаряща на осъществяваните до момента планове. От Standard & Poor's очакват бюджетният дефицит на Латвия в средносрочна перспектива да са запази в размер на около 1% от брутния вътрешен продукт на страната, като по този начин помогне за понижаване на държавния дълг до под 30% от БВП към 2015 г.

От латвийското министерство на финансите, цитирани от Ройтерс, обявиха, че решението на Standard & Poor's е в унисон с очакванията, че одобрението за присъединяването към еврото ще доведе до повишавания на рейтинга. „Може да се очаква, че други рейтингови агенции през следващите 6 месеца също ще повишат рейтинга на страната ни“, посочва в негово съобщение латвийският министър на финансите Андрис Вилкс.

От Moody's оценяват латвийския кредитен рейтинг с една стъпка по-ниско на ниво Baa2, но с положителна перспектива, като същото е положението и при Fitch с ниво BBB.

Латвия оряза публичните разходи и повиши данъците, след като световната кредитна криза от 2008 г. спука балона в сектора на недвижимите имоти, а една от най-големите банки в страната фалира. Мерките на строги икономии, предприети от балтийската държава, бяха в размер на над 15% от нейния БВП, който се сви с около 20% през периода 2008-2010 г.

Ръстът на износа и подобряването на вътрешното търсене обаче я направиха най-бързо разширяващата се икономика в Европейския съюз през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още