IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валдис Домбровкис: На Кругман му е трудно да признае, че сгреши

Премиерът на Латвия отвърна на критиките на нобеловия лауреат за мерките за строги икономии в балтийската държава

09:00 | 16.03.13 г. 29
<p>
	<em>Валдис Домбровкис. Снимка: Ройтерс</em></p>

Валдис Домбровкис. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Латвия Валдис Домбровкис отвърна на критиките на икономиста Пол Кругман за мерките за строги икономии. В интервю за CNBC, направено по време на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС), Домбровкис коментира, че на нобеловия лауреат му е трудно да признае собствената си грешка.

“Кругман каза през декември 2008 г., че Латвия е новата Аржентина и неизбежно ще фалира. Сега той има проблем да признае очевидното – че сгрешил, и затова се опитва да търси проблеми. Латвия обаче се възстановява от икономическата криза”, посочи той.

“Фактът, че през последните две години ние се радваме на бърз растеж, показва, че това вероятно е правилната стратегия”, допълни премиерът на страната.

Правителството на Латвия предприе тежки икономии, след като кредитният бум доведе до икономическа катастрофа през 2008 г. Властите предприеха най-мащабната фискална корекция в Европейския съюз тогава, в резултат на което брутният вътрешен продукт (БВП) падна с 24% през 2009 г.

Ангажиментът за благоразумна фискална политика, както и отчетеният растеж от 5,5% през 2011 г. и 4,5% през 2012 г. спечели уважението на привържениците на строгите икономии, сред които е и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Кругман обаче, който е известен с позицията си срещу строгите икономии, остана последователен критиките си срещу балтийската държава. “Хвалебствията за Латвия говорят повече за това, на което ни се иска да вярваме, отколкото за реалността, както и за макроикономическите фундаменти”, написа той в коментар за New York Times.

“Наблюдавахме спад, равносилен на депресия, а след 5 години възстановяването е само частично. Безработицата наистина намаля, но все още е твърде висока, още повече, че спадът вероятно се дължи на емиграцията. Ситуацията не може да се определя изобщо като успех”, написа Пол Гругман.

Според CIA's World Factbook безработицата в Латвия е била 14,3% през 2012 г., а емиграцията се е увеличила с 13 на сто през последните десет години. По-съществен ръст на емиграцията се наблюдава точно във времето след въвеждането на строгите икономии и е особено видима сред по-младото население на страната.

Валдис Домбровкис обаче посочи, че заради икономиите вече има възможност за въвеждането на някои стимули, като например намаляване на данъците върху труда и увеличаване на заплатите в публичния сектор.

Той определи дебатът за строгите икономии и мерките за растеж като фалшив и допълни, че има нужда и от двете. “Необходимо е да се възстанови финансовата стабилност и да си възвърнем видимостта на пазарите. В същото време се нуждаем и от мерки за стимулиране на растежа, за да се измъкнем по-бързо от тези проблеми”, коментира премиерът на Латвия.

Кругман е “ветеран” в споровете с балтийските държави. Миналата година критиките му към Естония предизвикаха бурна реакция от страна на президента на страната Тоомас Хендрик. “Да, какво всъщност знаем ние? Ние се просто тъпи и глупави източноевропейци. Невежи. Вероятно някой ден ще разберем”, написа гневния Гендрик в профила си в Twitter по повод коментарите на Кругман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 2 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
в пост 7 се опитах да посоча предполагаеми сценарии. Проблемът им е че са малко вероятни :) Полезен ход няма - нито "силните" ще се съгласят на отстъпки, нито имаме смелост да се "затворим".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Човече, дай да се съсредоточим върху Българското настояще а иначе всичките "изми" трудно виреят на българска земя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
...и това ще е цената за техническия прогрес. Спирам да дърдоря глупости :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 4
george_tn
преди 11 години
"комунизмът" ще ни се наложи да го приемем и няма да е доброволен. В този смисъл няма да е "щастлив". Той ще дойде със всичките си минуси: социална и икономическа демотивация, непоклатим елит(заради деполитизирането на мирогледите), силно неравенство (концентрация на ресурсите), тоталитарно управление (държавен биг брадър), популационен контрол, "нова" религия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 3
george_tn
преди 11 години
"конспирации" има и винаги е имало - те са естествена част от живота ни. Ще е наивно да смятаме, че ги няма. Въпроса е, че те също са зависими от обществения ресурс - т.е. имат интерес икономиката да върви, за да могат да паразитират. Още по общо - ще е глупаво да убият "приемника".Така че преломният момент е и за тях. И те не знаят какво да правят, а вероятно да предвидят резултата.Социализъм, капитализъм, империализъм, феодализъм, и изобщо всички досегашни общества са се основавали на труда(човешка експлоатация). Труда е само причина за преразпределение, но смисъла на икономиката е в потреблението, само то и дава смисъл и я поражда. Идва повратния момент, в който критична маса не може да работи, за да потребява.Искам да кажа, че не можем да избираме от старите думички изискващи труд. Комунизъм е най подходяща, само дето трябва да се смени думата, че е ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 11 години
А и населението не иска да върне соца , то не иска да го пусне да си отиде . Разликата е съществена - не може да се връща нещо дето не си е отишло .Все още огромна час от живота ни е зависим от почти социалистически структури - вик, нек, бдж, почти цялата администрация , полицията , съда в голяма степен - те са си същите няма разлика никаква . Нито като манталитет нито като отношение . Лошото е че и чуждите тарикати се усетиха че институциите ни са соц и те го подкараха през просото . Социализма никога не си е тръгвал от тая държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 години
Както казва Любомир Христов : не вярвам в световната конспирация , нямам данни и не мога да коментирам :) : ) :)проблема според мен е друг : изпуснахме духа от бутилката (глобализацията) и сега ще трябва да се научим да живеем с нея . А това ще е продължителен и болезнен процес . А за България - чак като избием късния соц от главите си , чак тогава ще разберем ставаме ли за нещо или не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
...по големия проблем ще бъде "опазването" на "демокрацията" и "човешките ни права"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
разбира се и затварянето няма да е лесно - ще бъдат накърнени чуждестранни интереси - най-малкото ще си получим реципрочни наказания. По големи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 3
george_tn
преди 11 години
нямам нищо против чужденците - те инвестират и печелят според правилата на общата система. Въпроса е че (пак ще се повторя) тя не работи понеже е блокирала. Не преразпределя надолу поради нуждата от труд. Нечовекоемките производства не създават достатъчна заетост, а изискват потребление - и това е глобален проблем и основния бъг на системата в световен мащаб. Разбира се винаги ще има отворени икономики - силните(фабриките на света), но слабите (потребителските) ще се затворят за да регресират към човекоемки поизводства просто за да оцелеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още