IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валдис Домбровкис: На Кругман му е трудно да признае, че сгреши

Премиерът на Латвия отвърна на критиките на нобеловия лауреат за мерките за строги икономии в балтийската държава

09:00 | 16.03.13 г. 29
<p>
	<em>Валдис Домбровкис. Снимка: Ройтерс</em></p>

Валдис Домбровкис. Снимка: Ройтерс

Премиерът на Латвия Валдис Домбровкис отвърна на критиките на икономиста Пол Кругман за мерките за строги икономии. В интервю за CNBC, направено по време на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС), Домбровкис коментира, че на нобеловия лауреат му е трудно да признае собствената си грешка.

“Кругман каза през декември 2008 г., че Латвия е новата Аржентина и неизбежно ще фалира. Сега той има проблем да признае очевидното – че сгрешил, и затова се опитва да търси проблеми. Латвия обаче се възстановява от икономическата криза”, посочи той.

“Фактът, че през последните две години ние се радваме на бърз растеж, показва, че това вероятно е правилната стратегия”, допълни премиерът на страната.

Правителството на Латвия предприе тежки икономии, след като кредитният бум доведе до икономическа катастрофа през 2008 г. Властите предприеха най-мащабната фискална корекция в Европейския съюз тогава, в резултат на което брутният вътрешен продукт (БВП) падна с 24% през 2009 г.

Ангажиментът за благоразумна фискална политика, както и отчетеният растеж от 5,5% през 2011 г. и 4,5% през 2012 г. спечели уважението на привържениците на строгите икономии, сред които е и канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Кругман обаче, който е известен с позицията си срещу строгите икономии, остана последователен критиките си срещу балтийската държава. “Хвалебствията за Латвия говорят повече за това, на което ни се иска да вярваме, отколкото за реалността, както и за макроикономическите фундаменти”, написа той в коментар за New York Times.

“Наблюдавахме спад, равносилен на депресия, а след 5 години възстановяването е само частично. Безработицата наистина намаля, но все още е твърде висока, още повече, че спадът вероятно се дължи на емиграцията. Ситуацията не може да се определя изобщо като успех”, написа Пол Гругман.

Според CIA's World Factbook безработицата в Латвия е била 14,3% през 2012 г., а емиграцията се е увеличила с 13 на сто през последните десет години. По-съществен ръст на емиграцията се наблюдава точно във времето след въвеждането на строгите икономии и е особено видима сред по-младото население на страната.

Валдис Домбровкис обаче посочи, че заради икономиите вече има възможност за въвеждането на някои стимули, като например намаляване на данъците върху труда и увеличаване на заплатите в публичния сектор.

Той определи дебатът за строгите икономии и мерките за растеж като фалшив и допълни, че има нужда и от двете. “Необходимо е да се възстанови финансовата стабилност и да си възвърнем видимостта на пазарите. В същото време се нуждаем и от мерки за стимулиране на растежа, за да се измъкнем по-бързо от тези проблеми”, коментира премиерът на Латвия.

Кругман е “ветеран” в споровете с балтийските държави. Миналата година критиките му към Естония предизвикаха бурна реакция от страна на президента на страната Тоомас Хендрик. “Да, какво всъщност знаем ние? Ние се просто тъпи и глупави източноевропейци. Невежи. Вероятно някой ден ще разберем”, написа гневния Гендрик в профила си в Twitter по повод коментарите на Кругман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 2
george_tn
преди 11 години
колкото до протестите - те са несъзнателни защото не виждат проблема. Повечето хора са зомбирани с мантри (икономически и политически) и не мислят рационално. Осъзнаването е бавен процес и задача на елита. Трудно е да изхвърлиш едно знание, защото това налага тотална преоценка. От друга страна телевизиите въртят и набиват (също несъзнателно) мантрите (чрез стари муцуни и нови "експерти") и това допълнително забавя фиксацията.Мисля, че протестите скоро ще станат съзнателни, като узрее елит за тях. Разбира се винаги има възможност "детето" да бъде нахранено, и тогава "зреенето" на нов елит ще е излишно и пак можем да си продължим постарому.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 11 години
А и не се плъзвай по това с чужденците - те и доста работни места направиха в бг . Много от тях доста добре платени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 години
е когато всички разберат че соца е невъзможен нещата може и да си дойдат на местата . Елита по скоро си разбираше от работата с малки изключения разбира се :):):) А чужденците те не са виновни , техния пасианс излиза - нашия е важния . Знаеш ли над какво се замислих наскоро - парадоксално но б.б. е първия политик издигнал някаква политика като знаме на партията си - аз дойдох да правя магистрали /не ми се коментира това / . Може пък наистина да дойде време в който политическите партии ще започнат да се конкурират с политиките си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
george_tn
преди 11 години
в моите разсъждения нещата са по прости. Населението има желание да върне социализма заради спомена от доброто си съществуване тогава. За това че тогава не му се налагаше да мисли политически, а само за салатката и ракийката. След това 23 години продължи да се държи като дете, което смята че политиката му е далечна и се НАДЯВАШЕ елита да си знае работата. Отвреме навреме изпъшкваше недоволно от несправедливостите но имаше държавен ресурс който да го успокои. Сега обаче като му спряха храната, и няма държавен ресурс да бъде успокоено, му се налага да се стресне и да започне да мисли за съществуването си. Иначе ресурс има - магазините са пълни с чужда стока, чужди електроцентрали работят на 50%(с чужди инвестиции), чужди компании изнасят ресурси, а то няма достъп до тях. И е много вероятно да поиска НЯКАКЪВ достъп до тях. Колкото до железниците - дори и наистина да е нерантабилно БДЖ-то, вече никой не вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
data
преди 11 години
А неможе ли нещата да са по прости - просто ние като общество се борим от 23 г. насам да запазим социализма . Борим се с нокти и зъби - за нас всички са лоши , държавата е добра , влаковете ни се палят и ни убиват но ние искаме те да останат държавни . Обществото в България се бори да запази соца - дори и протестите : никой не протестираше за по добри условия за работа или бизнес - протестираха да им се даде по социалистически : да не си платят сметката , да плюят директора на ЧЕЗ че вземал по голяма заплата от тях и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
...и всеко който се опита да попречи на населението да се "нахрани" ще задълбочи виновното му съществуване, което ще резултира в:-емиграция, износ на престъпност(трябва да храним роднини)-мафиотски структури (тайни, етнически, религиозни и т.н. сдружения опитващи да извлекат неправомерно ресурс)-корупция-неплащане на данъци (поради невъзможност) и сриване на социални системи.-лоша съдебна система - физически невъзможно да обхване всеобща престъпност (съдебната система работи само при принципа на престъплението като изключение)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
аз само се опитвам да открия възможен сценарий, понеже промените са неизбежни. Опитвам се да разсъждавам хладнокръвно и затова не ми пука дали някой се е справил добре или не. Политиката ( разпределението) е функция на икономиката (ресурса). Компрадорните (не вкарвам емоции в думата, няма друга) политици досега бяха естествен резултат от наличието на ресурс + политически инфантилно население. Сега обаче до това население критично намаля ресурса и то е много вероятно да се събуди(гражданско съзнание) и да поиска да го нахранят. Но като не го нахранят (щото даром няма) ще трябва да намери начин да се оправи само - деглобализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 2
data
преди 11 години
И казваш - да се оградим от света та да се излекуваме а ? Само че и аз като железния кон смятам че ние се справяме добре , да може и по добре ама не сме за оплакваме . А и още нещо смятам че българската политическа класа се справи доста добре след 1997 г. - може да почвате да ме псувате колко искате . Това че народа трябва най-накрая да осъзнае че на тоя свят нищо дарум няма - нито парите , нито свободата . Всичко се извоюва с кръв и пот - това е няма дарум . Ревем срещу монополите - е да се научим да протестираме като хората и по често . Няма друга рецепта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още