IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Присъединяването на Латвия към еврото е признак на доверие

Решението е показателно за напредъка на страната, която преживя тежка икономическа криза, коментира еврокомисарят

22:43 | 05.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Латвийският финансов министър Андрис Вилкс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Латвийският финансов министър Андрис Вилкс. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия приветства днес волята на Латвия да въведе единната европейска валута, приемайки това като признак на доверие към еврото, съобщава Франс прес, цитирайки еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен.

"Искането на Латвия за присъединяване към еврото е много важно развитие за еврозоната, като се има предвид, че преди една година напускането на Гърция се коментираше от всички", коментира Рен.

Това е сигнал на доверие в еврото, подчерта еврокомисарят.

Освен това решението на Латвия е показателно за напредъка на страната, която преживя тежка икономическа криза в периода 2008-2009 г., припомни Оли Рен.

"Това е пример, който показва, че макроикономическите дисбаланси могат да бъдат решени и че икономиката на една страна може да излезе по-силна след бюджетни корекции", изтъкна еврокомисарят на пресконференция, на която присъства и латвийският финансов министър Андрис Вилкс.

Документът, подготвен от латвийските власти, чиято цел е да отвори вратите на еврото за Рига, бе представен днес на срещата на финансовите министри от ЕС.

На 4 март правителството на Латвия реши да се обърне към Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) с молба да оценят дали страната отговаря на условията за въвеждане на еврото от 1 януари 2014 година.

"Напредъкът на Латвия при изпълнението на критериите от Маастрихт е резултат от съзнателна фискална и икономическа стратегия на правителството, поправяща грешките от предишните години", се посочва в правителствения доклад.

Латвия поддържа държавния си дълг на средно равнище и е страна с ниска инфлация, се отбелязва в документа. За 2012 г. се очаква бюджетен дефицит от 1,5%, което отговаря на европейските изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още