IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша отново прояви интерес към еврото

Влизането в еврозоната отново е на дневен ред, тъй като е направено много за решаването на нейните проблеми, смята финансовият министър на страната

13:30 | 01.03.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Полският премиер Доналд Туск. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Полският премиер Доналд Туск. Снимка: Ройтерс

Полша рестартира националния дебат за това как и кога страната да се присъедини към еврото – знак за повишаващото се доверие сред европейските правителства за бъдещето на единната валута, пише Financial Times.

Варшава, която първоначално искаше да се присъедини към валутния съюз през 2012 г., до скоро се придържаше към тезата, че еврозоната трябва да реши проблемите си, преди 6-тата по-големина икономика в Европейския съюз (ЕС) да направи стъпка към присъединяване.

„Правителството е на мнение, че Полша трябва да участва в процеса на европейска интеграция, а не да остава страничен наблюдател“, казва Доналд Туск, премиер на страната. „Илюзия е, че може да си позволим да сме частично в Европа“.

Постигнат е достатъчен прогрес за стабилизиране на еврото и Полша отново да може да се замисли за членство, казва Йасек Ростовски, полският финансов министър.

Дебатът не е толкова за това кога, а по-скоро как. Опитът показва, че някои страни в еврозоната  са спечелили от членството си, докато други са понесли негативи, коментира Ростовски, допълвайки, че за да се справят успешно, желаещите да се присъединят към валутния съюз трябва да направят много повече от това просто да покрият икономическите критерии за присъединяване.

„Поуката от кризата в еврозоната е, че за да се присъединим не само безопасно, но и с реална изгода, ние трябва да сме изключително добре подготвени, а не само да изпълняваме Маастрихтските критерии за членство.

„Ако сте добре подготвени, еврозоната ще ускори растежа и икономическото ви развитие и в същото време ще затвърди политическата ви позиция в Европа. Ако не сте подготвени обаче, ефектът може да е диаметрално противоположен“, допълва той.

Други две източно европейски страни – Литва и Латвия – също се готвят да се присъединят към еврозоната -  Латвия догодина, докато Литва през 2015 г. Това може да доведе до натрупване на критична маса в подкрепа за присъединяване към валутния съюз сред оставащите извън него 10 страни членки на ЕС.

През 2008 г. Варшава беше на крачка от присъединяване към еврозоната. Тогава Туск заяви, че страната ще използва евро от 2012 г. Тези планове обаче бяха загърбени след колапса на Lehman Brothers.

За момента Полша изпълнява само един от критериите за присъединяване към еврозоната –  правителственият дълг е под 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Инфлацията, лихвените проценти и бюджетният дефицит на правителството бързо намаляват и Варшава вероятно ще изпълни всички критерии до 2015 г.

За вероятна дата за присъединяван на Полша към еврозоната се приема 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Голям кеф ще е да се опростят всички дългове. Теглиш кредит, купуваш си апартамент, опрощават ти дълга и апартамента си остава твой. И така с колата, мебелите, храната и всичко останало. А ако вземем та подарим на всеки и по един милион долара да си има за харчене съвсем напълно ще се оправим. Аз съм за.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Да влизат, няма защо да им се бъркаме. Сега Италия тъкмо излиза и ще им направи място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Не с опрощение, а с кардинални реформи. След опрощението на дълга, ще бъде натрупан нов такъв. Трудният път не реформите е верния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Не е достатъчно това което предлагаш. Проблема е структурен. Няма вечен двигател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
mos70
преди 11 години
Аз от една година ви пея, че кризата може да свърши в "един миг", ако бъдат опростени всички дългове! Толкова е просто и очевадно! Да, някои които са търсили големият кеш, ше ги заболи, ще пийнат студена водице, ще загубят, но в крайна сметка всички ще въздъхнат облегчено и ще продължат на чисто! И от там насетне като дават заеми, 7 пъти ше мерят, един път ше режат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Еврозоната се свива, на фона на лек минимален растеж на целия ЕС. Извод: добре, че са страните извън ЕЗ, но в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Цитат: "Активността в ЕС се свива в продължение на 19 поредни месеца. Икономиката на еврозоната е в рецесия през последните 9 месеца на 2012 г., като според общата дефиниция в Европа рецесия се установява след две поредни тримесечия на свиване на икономическата активност.""Нивото на безработица за януари е 11.9%, очакваше се да достигне 11.8%. Trader.bg припомня, че показателят бе 11.7% за предходния период."Когато фактите говорят ...Финансовата криза я тушираха с печатане на евра, ама с икономическата криза ... не виждам нищо? Тя е структурна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Ахам, ще е интересно когато всички вкупом тръгнем надолу покрай тая измишльотина - еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Не е луд приятелю. И той иска да се включат в схемата - постригване на дълговете и достъп до новонапечатани евра. Иначе пропадат като нас (разбира се от по-висока база).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
deant
преди 11 години
Луд за връзване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още