IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Латвия иска да се присъедини към еврозоната през 2014 г.

Решението е позитивно за латвийския кредитен рейтинг, коментира анализатор

14:47 | 31.01.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на страната Валдис Домбровскис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на страната Валдис Домбровскис. Снимка: Ройтерс

Латвийските законодатели приеха законопроект, който ще позволи на балтийската република да се опита да се присъедини към еврозоната догодина, съобщава Bloomberg.

Законопроектът беше приет с 52 срещу 40 гласа в латвийския парламент днес.

Латвия, която успя да приключи спасителна програма в размер на 7,5 млрд. евро миналата година, се опитва да последва съседна Естония и да стане 18-ти член на еврозоната през 2014 г., след като покрие всички критерии на Европейския съюз (ЕС), заяви днес в Рига премиерът на страната Валдис Домбровскис.

Правителството ще внесе кандидатурата на страната за преминаване към еврото през февруари или март, коментира латвийският премиер в интервю от миналата седмица.

„Приемането на законопроекта е позитивно за латвийския кредитен рейтинг, тъй като сега страната е една стъпка по-близо до влизането в еврозоната през 2014 г.“, казва Мохамед Казми, базиран в Лондон анализатор на Royal Bank of Scotland Plc.

„Сега очакваме латвийското правителство да поиска извънреден доклад на Европейската комисия (ЕК) за изпълнението на критериите за членство, така че процесът на присъединяване към еврозоната да може формално да започне“, допълва той.

Днес в Рига доходността по латвийските ДЦК с матуритет през 2020 г. се повиши с 1 базисен пункт до 3,024%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Загубих няколко минути да прочета тази теория, не знам защо и викат модерна, дори мен ме втрещи, като имаш в предвид, че и аз имам доста радикални виждания по тези въпроси. Аз те съветвам да изчакаш малко, защото Другаря Барозу ще наложи някакъв подобен строй в ЕС. Може да е дори по-краен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
rmarkov
преди 11 години
България се е качила на евро-влакчети на ужасите отдавна, откакто върза лева за еврото чрез валутния борд. Така България, както и страните-членки на еврозоната нямат собствена монетарна политика (БНБ е само обикновено чейнч бюро, обменящо левове за евро и обратно на всеки желаещ при фиксирания курс и в същото време опитвайки се винаги да има достатъчно количество резерви във евро). А фискалната правителствена политика е с вързани ръце, тъй като зависи от данъците и държавните заеми (ало безработните, пенсионерите, болните...сори)http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
driverf1
преди 11 години
До hellwitchЗабравяш евровноските и помоща към гръцкия братски народ...:):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
Мисля, че е време и България да се качи на евро влака.Още повече, че с новия банков съюз така или иначе 70% от баките ни ще са регулирани от новия орган.Допълнително едно влизане в ЕЗ ще рестартира ПЧИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още