IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валдис Домбровкис: Икономиите и растежът не са несъвместими понятия

Излизането на Латвия от кризата се дължи на бързата фискална корекция за разлика от бавния и болезнен процес в Гърция, посочва премиерът на страната

09:10 | 17.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на страната Валдис Домбровкис. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът на страната Валдис Домбровкис. Снимка: Ройтерс

Докато страните от Южна Европа протестират срещу налаганите им бюджетни ограничения, Латвия успя толкова успешно да ги приложи, че сега дори Международният валутен фонд (МВФ) предупреждава Рига да не прекалява с икономиите, пише CNBC.

След като латвийската икономика се сви с 24% през 2009 г. като следствие от финансовата криза, страната предприе агресивни мерки за понижаване на бюджетния си дефицит, ограничавайки публичните разходи и повишавайки данъците. Така Латвия успя да постигне фискална консолидация в размер на 17% от брутния си вътрешен продукт (БВП) само за 3 години – най-мащабната в Европейския съюз (ЕС).

В същото време страната успя да излезе от рецесията, а прогнозираният за 2013 г. растеж се очаква да достигне 3,7%.

Макар че Латвия беше сочена като модел при прилагането на политиката на икономии, сега МВФ предупреждава, че Рига трябва да се фокусира върху мерки за стимулиране на икономиката. И според премиерът на страната Валдис Домбровкис сега вече Латвия има възможност да увеличи разходите си и да намали данъчната тежест за служителите и компаниите.

Домбровкис беше обвиняван за това, че е заложил бъдещето на страната на карта, когато е приложил широкомащабните мерки за икономии. Той обаче изтъква, че икономиите и растежът не са несъвместими понятия.

„Наистина преживяхме най-голямата фискална корекция сред 27-те европейски страни. И все пак сега сме най-бързо растящата икономика в общността“, коментира той. „Изглежда няма толкова голямо противоречие между икономиите и растежа“, допълва премиерът, изтъквайки, че през 2012 г. страната му е свила бюджетния си дефицит до едва 1,2% от БВП.

За да изпълни условията за получаване на спасителния заем от ЕС и МВФ в размер на 7,5 млрд. евро през 2008 г., Латвия предприе едни от най-суровите бюджетни икономии в Европа. Заплатите в публичния сектор бяха понижени средно с 25%, като в отделни случай тези съкращения достигнаха 70% (например при учителите).

Латвия преживя тежък ръст на емиграцията – тенденция, която се задълбочи след въвеждането на последните мерки за икономии. Определяна като „демографска катастрофа“ от местни анализатори, емиграцията от Латвия се е увеличила с 13% за последното десетилетие. Тя е най-силно изразена при младите и образовани латвийци.

През 2013 г. се предвижда 10% ръст на заплатите в голям брой публични сектори. Освен това през декември Латвия обяви, че е започнала да изплаща заема си от МВФ преди крайния срок, изтичащ през 2015 г. Това означава, че МВФ вече няма да може да влияе на бюджетната политика на страната.

МВФ предупреждава, че някои предвидени от правителството мерки, като понижаването на минималната работна заплата, могат да имат негативен ефект. Според Домбровкис обаче това ще помогне за решаването на проблема с безработицата, която за момента достига 10,7%.

Премиерът изтъква, че успешният преход на Латвия се дължи на бързото прилагане на фискалната корекция за разлика от болезнения и белязан с протести процес в Гърция. Това, подчертава той, позволи на Латвия да си възвърне доверието на пазарите и финансовата стабилност.

„Икономиите са част от решението“, коментира Домбровкис. „За страните, които имат проблеми с достъпа до пазарите, няма друг начин освен да сложат публичните си финанси в ред“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Много точно го казваш "Икономиите са трудни". Биват описвани като такива, даже заклеймявани като опасни, но интересното е че само когато ги прави държавата. Всички искат по-малко държава, бюрокрация и т.н. но когато държавата започне да пести и да се оптимира изведнъж растежа бил под въпрос. Когато фирмите се "оптимират" съкращавайки масово хора, мениджърите получават бонуси. Когато дуржавата се оптимира почват да се оплакват същите тези бонус- мениджъри. Голям смях или щеше да е много смешно, ако не беше мъчително трагично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Икономиите са част от решението, коментира Домбровкис. За страните, които имат проблеми с достъпа до пазарите, няма друг начин освен да сложат публичните си финанси в ред."Човек, реалист здраво стъпил на земята. Безспорно им е трудно на Латвийците, но показаха как се прави. Жалко, че никой на запад няма да последва примера им и ще се лекуват с печатница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още