IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P повиши перспективата по кредитния рейтинг на САЩ до стабилна

От агенцията оценяват вероятността за още едно понижаване на рейтинга на САЩ в краткосрочен план на по-малко от 33%

17:56 | 10.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
S&P повиши перспективата по кредитния рейтинг на САЩ до стабилна

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's повиши перспективата по дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ до „стабилна“ от „негативна“, запазвайки самия рейтинг на ниво АА+ - с една степен под максималния възможен, се посочва в нейно съобщение, цитирано от Интерфакс. Краткосрочният рейтинг на страната бе потвърден на ниво А1+.

През август 2011 г. Standard & Poor's първа сред големите международни рейтингови агенции отне максималния дългосрочен кредитен рейтинг на САЩ, като от април 2011 г. поддържаше негативна перспектива по него.

Сред благоприятните фактори за американската икономика от Standard & Poor's посочват нейната сила и запазването на статута на щатския долар като основна резервна валута в света.

„Нашите национални кредитни рейтинги за САЩ отразяват на първо място схващането ни за силните страни на американската икономика и парично-кредитна система, както и за статута на долара като ключова световна резервна валута. Рейтингите отчитат също високото ниво на външна задлъжнялост на САЩ, мнението ни за ефикасността, стабилността и предсказуемостта на политиката на САЩ и на действията на политическите институции, както и данъчно-бюджетните показатели на страната“, се изтъква в документа.

Според оценките на агенцията вероятността за още едно понижаване на националния рейтинг на САЩ в краткосрочна перспектива е под 33%.

От Standard & Poor's подчертават, че икономиката на САЩ се отличава с високо ниво на доходите, като през 2012 г. брутният вътрешен продукт на глава от населението е надхвърлил 49 000 долара. В бъдеще агенцията очаква той да нараства с малко над 1% годишно.

Освен това положително е въздействието на високата степен на диверсифицираност и пазарна ориентираност на икономиката на САЩ, както и устойчивостта на икономическата структура на страната, отбелязват от Standard & Poor`s.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Оправиха се тия американците ееееейййй. Пак излъгаха целия свят и пари направиха от това!!!!! Мамка им империалистка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още