IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's: Шансът за понижаване на рейтинга на Япония е една трета

От международната рейтингова агенция поставят под съмнение ефективността на новите правителствени мерки за насърчаване на растежа и преодоляване на дефлацията

12:40 | 23.04.13 г.
Standard & Poor's: Шансът за понижаване на рейтинга на Япония е една трета

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's обяви, че предвижда шанс от една трета да понижи дългосрочния рейтинг на Япония заради несигурността дали мерките на правителството за съживяване на ръста и преодоляване на дефлацията ще се окажат успешни, съобщи Ройтерс, като се позова на нейно изявление.

„Запазващата се перспектива за понижение нараства заради рисковете, свързани с последните инициативи на японското правителство и несигурността за техния успех“, се посочва в съобщението на Standard & Poor`s.

“Планът на японския премиер Шиндзо Абе да измъкне Япония от дефлацията и да стимулира икономическо разширяване, познат като „Абеномикс“, има 3 основни стълба: смело монетарно разхлабване, фискални усилия в подкрепа на растежа и стратегия за предизвикване на инвестиции от частния сектор“, се уточнява в документа.

„От тези 3 двигателя, от които Абе очаква да вдъхнат нови сили на икономиката на страната, до момента само един – монетарното разхлабване – действа с пълна мощност. Останалите въртят на празен ход“, категорични са от рейтинговата агенция.

Дългосрочният кредитен рейтинг на Япония при Standard & Poor's в момента е АА-.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още