IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard & Poor's повиши леко рейтинга на Турция

Икономиката се подобрява, а страната е на път да реши кюрдския конфликт

10:22 | 28.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Турция е в процес на ребалансиране на икономиката си, отбелязва агенцията. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турция е в процес на ребалансиране на икономиката си, отбелязва агенцията. Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's повиши рейтинга на Турция от ниво BB на ниво BB+ със стабилна перспектива след предприетите стъпки към решаване на кюрдския конфликт, съобщи Ройтерс. Така рейтингът е само на едно ниво под т. нар. „инвестиционен рейтинг“.

S&P заяви, че актуализацията взема предвид подобрената производителност на стоки, предназначени за износ, и стабилния и устойчив спад на все още значителните външни изисквания за финансирането на Турция. Standard & Poor's отбелязва също, че Турция е в процес на ребалансиране на икономиката си.

Рейтинговата агенция допълни, че икономическият растеж ще бъде облекчен в движението му към по-устойчиво равнище, без да се подкопава относително силния фискален резултат на страната.

Агенцията заявява освен това, че решаването на кюрдския въпрос би дало положителен ефект върху рейтинга. Постигнатият напредък по темата щяло да доведе до намаляване на разходите, свързани със сигурността, и ще подобри граничната търговия в Турция, се посочва в съобщение на агенцията.

Ройтерс припомня, че на 21-и март лидерът на кюрдските бунтовници Абдуллах Йоджалан, който излежава доживотна присъда в турски затвор, призова бойците на Кюрдската работническа партия /ПКК/ да прекратят военните действия и да се изтеглят от Турция.

S&P очаква брутният вътрешен продукт на страната да нараства стабилно през следващите години, отразявайки стабилния растеж на вътрешното търсене и силния износ.

Все пак външният дълг на страната се очаква да остане висок, а освен това може да се появят рискове, свързани с макроикономическите политики на фона на предстоящите избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още