IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s: САЩ са изправени пред понижаване на рейтинга през 2013 г.

Рейтинговата агенция се позовава на очакванията за увеличаване на съотношението между националния дълг и БВП в края на настоящото десетилетие

10:48 | 21.05.13 г. 1
Moody’s: САЩ са изправени пред понижаване на рейтинга през 2013 г.

Американските политици трябва да се захванат с дълговото бреме на страната, което се предвижда да нарасне до края на десетилетието, за да избегнат понижаване на кредитния рейтинг на САЩ през настоящата година дори при „позитивните от гледна точка на рейтинга“ последни бюджетни прогнози, съобщиха от международната рейтингова агенция  Moody`s, цитирани от Bloomberg.

Бюджетният дефицит на САЩ ще се свие до 378 млрд. долара през 2015 г. от рекордните 1,4 трлн. долара през 2009 г., сочат прогнозни данни на Бюджетната комисия към Конгреса на САЩ. Очаква се федералното правителство да приключи финансовата година в края на септември с дефицит от 642 млрд. долара, като тя би била първата от 2009 г. насам, в която дефицитът ще падне под 1 трлн. долара.

На 11 септември миналата година Moody’s обяви, че максималният кредитен рейтинг на САЩ Ааа вероятно ще бъде понижен до Аа1, ако не бъде постигнато споразумение за последователно свиване на размера на националния дълг.

„Фактът, че те представят много по-ниски нива на дълга в бъдеще, се разглежда от нас като положително развитие“, коментира прогнозите на бюджетната комисия Стивън Хес, вицепрезидент на Moody’s. „Още неща обаче трябва да бъдат направени на политическия фронт, за да се справят с това нарастващо съотношение на дълга“, добави той.

Макар от бюджетната комисия да предвиждат нивото на дълга на САЩ спрямо брутния вътрешен продукт на страната да се понижи до 71% през 2018 г., очакванията са той да започне да нараства „след това, подчертавайки несигурната дългосрочна перспектива, ако реформата в областта на социалните програми не бъде реализирана в определен момент“, аргументират се анализаторите на рейтинговата агенция.

През април американският президент Барак Обама внесе в Конгреса проектобюджет за следващата финансова година, започваща на 1 октомври, на стойност 3,8 млрд. долара, в който иска увеличаване на данъчните приходи и по-бавен ръст на размера на социалните помощи. Камарата на представителите, в която представителите на Републиканската партия разполагат с мнозинство, обаче гласува свой проект за бюджета до финансовата 2023 г., в който липсва повишаване на данъци.

„Всички направени предложения, включително бюджетът на републиканците в Камарата на представителите и този на администрацията на Обама, предвиждат по-ниско съотношение на дълга през втората половина на десетилетието“, констатира Хес. „Ще изчакаме да видим резултата от преговорите“, подчерта той. Според него обаче големите различия между двете политически партии се запазват.

„За сметка на това икономиката се представя малко по-добре, отколкото можеше да се очаква“, отбеляза той.

Международната рейтингова агенция Standard and Poor's понижи рейтинга на САЩ до АА+ от максималния ААА през август 2011 г., като допринесе за отстъплението на световния фондов пазар и довеждайки доходността по дългосрочните американски държавни облигации до рекордно ниски нива. Тогава повишаването на тавана на националния дълг бе сред основните причини за рейтинговото действие.

Хес каза, че таванът по дълга вероятно отново ще бъде повишен, за да бъде избегнато изпадането в неплатежоспособност. „Така е било винаги и смятаме, че така и ще бъде“, обоснова се той.

САЩ отново достигнаха тавана на националния дълг, но благодарение на вътрешни източници ще успеят да се финансират до средата-края на септември, а не до края на август – средата на септември, каквито бяха досегашните оценки, заяви Стив Бел, директор за икономическата политика в  Bipartisan Policy Center във Вашингтон. По думите му промените в данъчната политика и икономическото възстановяване, увеличило федералните приходи, са в основата на новата оценка.

През 7-те седмици, последвали понижаването на рейтинга на САЩ от Standard and Poor's през 2011 г., доходността по еталонните 10-годишни американски държавни облигации се понижи с 0,74 процентни пункта до рекордно ниските тогава 1,67%. Днес те се търгуват на вторичния пазар при доходност от около 1,97%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ABBA
преди 10 години
Aaa, ши съкращавали печатането на зелени вестникарски хартийки!? Ка щяло.Кой ще плаща за самолетите, ръсещи кемтрейлс?1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още